Очільники сільських громад Канівщини обговорили перспективи реалізації територіальної реформи

Очільники сільських громад Канівщини обговорили перспективи реалізації територіальної реформи

Поняття «реформування» нині актуальне чи не для кожної галузі життєдіяльності. Комплексні зміни розпочалися і в напрямку децентралізації та впровадження адміністративно-територіальної реформи.
Пригадуючи власну історію та досвід інших країн, можна сказати, що процес реформування практично завжди стикається з певним опором та небажанням щось міняти. Звичайно, інколи зміни себе не виправдовують і не приносять обіцяних успішних результатів. Але це не стосуються тих, що стали вимогою часу та головною складовою подальшого розвитку. Єдине, чого не вистачає в такому випадку – потужної та доступної інформаційно-роз’яснювальної роботи, наслідком якої стало б чітке розуміння суспільством перспектив і вигод від реформи.
Саме з цією метою 13 березня у Каневі відбулась нарада за участю керівництва районної державної адміністрації, районної ради, структурних підрозділів та сільських голів сіл району, під час якої присутні обговорили плани щодо реалізації в районі Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», підписаний Президентом 5 лютого цього року.

– Прогнозовано, що ця тема викликає різні думки у громад, адже кожен хоче розвитку й добробуту для своєї території. Проте закон прийнято і нам слід напрацювати своє бачення Канівського району після проведення реформи, – розпочав заступник голови районної державної адміністрації Анатолій Дурицький, запросивши колег до висловлення своїх пропозицій.
Першопрохідцем на Канівщині вже виступила Ліплявська сільська рада, на базі якої передбачається створити об’єднану громаду. Так, сільський голова Василь Нерода розповів, що в селі вже проведено громадські слухання за участю депутатів та місцевого активу, а також сільських голів сіл, які потенційно будуть приєднуватись до Ліплявого.

– Обговорення показало, що загальна думка ліплявців – підтримати створення укрупненої громади на базі нашого села, – додає Василь Павлович. – Виходячи з цього ми вже направили звернення до Прохорівської, Келебердянської та Озерищанської сільських рад з пропозицією провести власні слухання з приводу приєднання до Ліплявської громади.

Очільники сільських громад Канівщини обговорили перспективи реалізації територіальної реформи

Висловлюючи позицію своїх жителів, не зовсім погоджуються з такою перспективою Прохорівський та Келебердянський сільські голови – Віталій Дошка та Юрій Розе. «Зрозуміло, що Ліпляве не заперечує бути базовою громадою, адже тут буде зосереджено більшість закладів соціальної сфери, інфраструктура тощо. Але люди інших сіл мають розуміти й свою вигоду від цього – де вони виграють приєднавшись!?», – каже Віталій Дошка.
Обговорюючи таку актуальну тему, взяв слово й депутат районної ради Микола Фесенко: «Щоб не було збурення суміжних сільських громад, головній громаді слід запропонувати їм наміри про те, які установи будуть збережені і на яких умовах. В результаті треба, щоб був договір про об’єднання, де б було обґрунтовано прописано скільки відсотків спільного бюджету піде на утримання кожного села. Люди, не розуміючи перспективи об’єднання, ніколи добровільно не підуть на це, адже бояться втратити те, що мають на селі. Саме тому необхідно чітке прогнозування та розрахунок».

Для детального аналізу ситуації та прогнозування функціонування новостворених громад Микола Григорович запропонував терміново створити робочу групу із залученням сільських голів, бухгалтерів сільських рад, а також представників сфери економіки та фінансів, освіти, охорони здоров’я, аграрного сектору та інших.
– Зараз ми маємо орієнтовний розподіл, що в Канівському районі має залишитись три громади у таких-то селах. Але по суті, це лише модель, а вже ми повинні сформувати та подати свої пропозиції, свій варіант об’єднання, який нам підходить, при цьому обов’язково враховуючи економічний компонент, – додав депутат.

Варто зауважити, що нині для реалізації територіально-адміністративної реформи ще прийнята не вся законодавча база. Зокрема, чітко ще не визначено яка мінімальна кількість населення має складати одну територіальну громаду. Викликає запитання й те, що між селами не налагоджено інфраструктуру, невідремонтовані дороги, освітлення тощо…
Все ж за підсумками наради було вирішено розпочати роботу щодо створення робочої групи. Стосовно ж об’єднаних громад, то поки орієнтовно пропонується створити 5 громад за територіальними напрямками – Потапцівським, Степанецьким, Мартинівським, Межиріцьким та Ліплявським.

Віта Кузнецова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x