Ваш страх триває понад півроку? Негайно до лікаря!

Ваш страх триває понад півроку? Негайно до лікаря!

Майже кожна людина має якийсь страх. Одні нервують при думці про укол, інші кричать, загледівши мишу. Третина відчувають дурман у голові, коли дивляться вниз із високого будинку. Для більшості людей такі види страху є незначними. Але для деяких ці побоювання настільки серйозні, що викликають величезне занепокоєння і заважають нормальному повсякденному життю. Коли страх ірраціональний та інтенсивний, він називається фобією.

Існуюють чотири основних типи фобій і страхів:
Фобії тварин — страх, викликаний тваринами або комахами. Наприклад, боязнь змій, павуків, гризунів, собак і. т. д.
Фобії навколишнього середовища — це страх, викликаний явищами природи (коли бояться висоти, бурі, грози, води, темряви тощо).
Ситуаційні фобії. До них належать страхи, викликані конкретною ситуацією (закритий простір (клаустрофобія), боязнь ліфтів, польоту в літаку, водіння машини, страх стоматологів і т. д.
Фобії каліцтва або травми — боязнь крові, медичних процедур, пострілів, страх травмуватися.
І хоча фобії є загальнопоширеними, вони рідко викликають значний дистрес або істотне порушення повсякденної діяльності. Наприклад, якщо ви боїтеся тієї ж змії, це не викликає жодних проблем у вашому повсякденному житті (якщо ви живете у місті, де навряд чи зіткнетеся зі змією). З іншого боку, якщо вам властиві важкі фобії закритих просторів, тоді життя у великому місті — для вас проблема.

Якщо фобія насправді не впливає на повсякденне життя, вона може й не викликати особливого занепокоєння. Але коли уникнення об’єкта, дії або ситуації, що викликає у вас фобію, заважає вашій нормальній життєдіяльності, тоді варто звернутися по допомогу до психолога. Зокрема, у разі, якщо:
– ви постійно відчуваєте сильний страх, тривогу і паніку;
– визнаєте, що ваш страх є надмірним і необґрунтованим;
– уникаєте певних ситуацій і місць у зв’язку з вашими фобіями;
– ваші страхи заважають нормальному життю або завдають дистрес (постійний стрес, пов’язаний із вираженими негативними емоціями; згубно впливає на здоров’я);
– фобія у вас триває шість і більше місяців.

Найдивніші фобії людей

Ми звикли до того, що багато людей бояться змій, павуків або висоти, і це навіть зрозуміло. Але іноді бувають зовсім дивні страхи (як-от боязнь гудзиків, повітряних куль), які не здаються такими вже й кумедними тим, хто від них страждає.

Акрібофобія — нав’язливий страх не зрозуміти сенс прочитаного. Іноді може стати ознакою шизофренії (коли хворі скаржаться, що фраза розпадається на слова й окремі склади).
Дорофобія — боязнь отримувати або робити подарунки. Це скоріше не кумедна фобія, а серйозна проблема, що ґрунтується на дитячих комплексах і закидах.
Лаканофобія — боязнь овочів. У людини, котра страждає цим розладом, при вигляді овочів може початися нудота, запаморочення і прискорене дихання. Запах для неї теж нестерпний. Деякі не будуть їсти навіть продукт, поряд із яким лежав цей овоч.
Нефофобія — боязнь хмар. Із часом може приймати інші форми й перейти у боязнь туману або повітря.
Омброфобія — боязнь дощу — може призвести до серйозної панічної атаки. Вважається, що такий страх зазвичай формується з кількох причин, коли, наприклад, дітям часто забороняють виходити на вулицю під час дощу, наголошуючи, що вони можуть захворіти. Крім того, дощ у багатьох асоціюється з депресією.
Пунктумофобія — боязнь отримати повідомлення з крапкою в кінці речення. Відсутність смайлика означає, що розмова серйозна, або ж що співрозмовник занадто різко відповів.

Способи самостійної боротьби з фобіями

Багато людей стикаються з різними страхами, які вони не можуть пояснити й не розуміють, звідкіля вони беруться. Але при наступному прояві того чи іншого страху можна спробувати допомогти собі самостійно. Для цього варто скористатися деякими порадами.
Перше — не загострювати увагу на негативних емоціях. Якщо ви опинилися в ситуації, що вас травмує, постарайтеся переключити негативні переживання на позитивні. Друге — не завмирайте на місці, намагайтеся рухатися. Фізичні навантаження знизять рівень адреналіну в крові, і ваш стан покращиться.
Поради з серії «клин клином вибивають» — зовсім не абсурдні. Постарайтеся максимально наблизитися до предмету свого панічного страху, переконуючи себе, що вам нічого не загрожує. Як стверджують психологи, причиною страху є неможливість контролювати ситуаці…

Фобія – це на все життя?

Костянтин Гаркавий, головний лікар Комунального закладу «Черкаський обласний психоневрологічний диспансер»:

— Страх — це складова частина інстинкту самозбереження. Він оберігає від деяких небезпек і притаманний людям та тваринам.
Варто не плутати такі поняття, як страх і тривога. Якщо людина боїться чогось (павуків, змій, їздити в ліфті, переходити дорогу), це одне, зовсім же інше — це передчуття якихось неприємностей, необґрунтована тривога. Вона дуже часто є проявом певного хворобливого розладу.

Проте звичайний страх теж має бути в міру. Найпоширеніша боязнь — їздити в ліфті. Зазвичай вона викликана неприємними подіями, пережитими раніше. Наприклад, якщо людина колись пережила напад задухи в ліфті, то, зайшовши туди наступного разу, у неї підсвідомо знову виникнуть ті ж самі відчуття. Такі люди намагаються в подальшому уникати цих місць. З подібними страхами можна без особливих складнощів боротися, якщо ходити сходами, що й для здоров’я корисно, або ж змінити місце проживання. Тобто з такою фобією можливо легко справитися самостійно.

Інша справа, якщо, наприклад, людина панічно боїться виходити сама на вулицю. Тим самим вона прирікає себе сидіти в чотирьох стінах, і лише інколи в компанії знайомого вибиратися на подвір’я. Тоді це не є нормально. Людина мусить міняти свій звичний ритм життя і розпорядок дня. А це викликає певні труднощі та життєвий дискомфорт. У такому випадку треба звертатися по допомогу до лікаря-психіатра.

В окремих випадках, якщо людина чогось боїться, рекомендується змушувати себе переживати лякливу ситуацію знову й знову, допоки вона не зрозуміє, що все гаразд і нічого поганого не відбувається. Тоді страх може минути.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x