Скорочено кількість категорій чорнобильців, які мають право на пільги, а також змінено порядок їх надання

Зміни пов’язані з прийняттям 28 грудня 2014 року Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Цим законом зміни були внесені до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Вони є досить істотними та набули чинності з 1 січня 2015 року.

Пояснюєголовний спеціаліст відділу обслуговування інвалідів, ветеранів війни і праці та осіб постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи управління соціального захисту населення Канівської РДА Ніколенко С.С.

Зокрема, з даного Закону виключено статтю 2, в якій визначалися категорії зон радіоактивно забруднених територій. Такими були: зона відчуження, зона безумовного (обов’язкового) відселення, зона гарантованого добровільного відселення, зона посиленого радіоекологічного контролю.

Щодо пільг та компенсацій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, варто вказати наступне – по категоріях:

– Для І категорії, а саме для осіб, інвалідність яких пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС, пільги залишились без змін.

– Для ІІ категорії (до якої відносяться ліквідатори та евакуйовані) – виключено пункт про першочергове щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок. Всі інші пільги та компенсації для цієї категорії залишились без змін.

– Для потерпілих ІІІ категорії також виключено пункт про першочергове щорічне забезпечення пільговою санаторно-курортною путівкою або путівкою на відпочинок. Щодо пільги на відшкодування 50% вартості твердого палива, то надалі вона надаватимуться даній категорії за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує податкову соціальну пільгу

– Що стосується потерпілих IV категорії, то всі пільги та компенсації скасовано, оскільки статтю 23 Закону, де вони перелічувалися, взагалі виключено.

Пільги та компенсації потерпілим дітям та їх батькам відповідно до змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» також переглянуті, а саме виключено наступні пункти:

– повне державне забезпечення дітей до вступу їх до школи (не старше 8 років) шляхом безплатного виховання (утримання) їх у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах і надання щомісячної грошової допомоги;

– щорічне безплатне забезпечення потерпілих дітей путівками на оздоровлення;

– виплата грошової компенсації батькам потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади (у тому числі й тих, які не перебувають в обліковому складі шкіл), на суму середньої вартості харчування в цих закладах, що встановлювалось органами місцевого самоврядування (щомісячна допомога за невідвідування дошкільного закладу: до 3-х років – у розмірі 216 грн., до 6-ти років – 260 грн.).

Збережено надання жінкам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відпустки по вагітності і пологах тривалістю 90 календарних днів до пологів і 90 календарних днів після пологів, яка обчислюється сумарно і надається жінкам повністю, незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів, з оплатою в розмірі повного заробітку, незалежно від страхового стажу та місця роботи.

Норми закону щодо виплати компенсації громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення та доплати громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення, виключені.

Статтею 60 в редакції Закону, який діяв до 28.12.2014 року, особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надавались й інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України. Нова її редакція передбачає право особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають одночасно право й на інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України, вибір пільг та компенсацій відповідно лише до одного із законів України.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x