Черкаські студенти стали офіцерами запасу

Черкаські студенти стали офіцерами запасу

35 студентів Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького стали офіцерами запасу.
Угоду з Сумським університетом про навчання студентів на військовій кафедрі було укладено у 2012 році. Нинішні випускники – перші, хто опанував військову спеціальність. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Погони молодшого лейтенанта їм вручили в.о. ректора ЧНУ Олександр Черевко та начальник військової кафедри Сумського університету Микола Ляпа. На урочистостях побували і юні джури-восьмикласники Черкаської міської школи №6, на базі якої створюється козацький ліцей.

– Сьогодні відбувається дуже важлива подія, адже це знак, що підростає підмога нашим воякам. І те, що в цьому залі є козачата з ліцейного класу школи №6 – не випадково. Ми забезпечуємо освітній процес, але не менш важливо постійно пам’ятати про національно-патріотичне виховання. Тож ваша місія почесна, а ваш вибір – правильний, – звернувся він до випускників військової кафедри.
У привітальному слові Микола Ляпа наголосив, що отримання військової спеціальності розширює для студентів можливості працевлаштування. Він переконаний, що навички, набуті під час навчання, знадобляться молодим людям і в цивільному житті.

Черкаські студенти стали офіцерами запасу

– Коли ми починали навчання, навіть подумати не могли, що може бути війна, – зізнається молодший лейтенант запасу, магістрант навчально-наукового інституту історії і філософії Віталій Лихочас. – Нині ж розуміємо, що рішення отримати військову спеціальність було правильним. Ми готові захищати Батьківщину, якщо вона покличе.
За словами Віталія, серед них вже є ті, хто взяли в руки зброю. Двоє майбутніх істориків – п’ятикурсники Микита Надточій і Ярослав Лисенко – несуть службу в батальйоні «Азов».
Справжньою окрасою випуску стали студентки Оксана Шапран та Ольга Омельченко, які відтепер теж мають офіцерські погони.

Черкаські студенти стали офіцерами запасу

Оля – майбутній педагог, але завжди мріяла отримати військову підготовку.
– Я пишаюся тим, що закінчила ще й військову кафедру. У мене навіть дух захопило, коли вперше одягла на себе військову форму, – зізналася дівчина. Зараз вона агітує інших дівчат вступати на військову кафедру.
Навчання в Сумах продовжують 63 студенти з ЧНУ. Проте виконувач обов’язків ректора Олександр Черевко переконаний, що найближчим часом їм не доведеться навчатися дистанційно – така кафедра відкривається і в самому університеті.

«Потерпаю, що підготовка, яка розпочиналася в мирний час і орієнтована була на потенційну загрозу державі, не вповні убезпечить дітей на російсько-українській війні. Замало практичної підготовки. Але за умови дистанційного навчання іншого й не може бути. Тому угода з Сумським університетом – це добре, але справою честі для себе вважаю відкриття військової кафедри в нашому університеті. І докладу всіх сил, щоб наші хлопці отримували в Черкасах і теоретичну, і практичну підготовку», — зазначив він.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x