За два дні до виборів підстав їх відміняти немає

За два дні до виборів  підстав їх відміняти немає

Передвиборча кампанія в округах №194 та 197 досить активна і конкурентна. Що ж до порушень у ході передвиборної кампанії, то найчастіше спостерігався підкуп виборців, який так і не отримав об’єктивної оцінки з боку правоохоронців. Про це за 2 дні до повторних виборів народних депутатів України, які відбудуться 15 грудня «Новій Добі» повідомили у прес-службі громадянської мережі ОПОРА.

В межах № 194 виборчого округу утворено 82 постійні виборчі дільниці. Торік, 28 жовтня 2012 року на чергових виборах, тут проголосувало 150 197 жителів Черкас. На повторних виборах в окрузі зареєстровано 16 кандидатів, 5 кандидатів висунуто політичними партіями, 11 – самовисуванці.

Офіційно висунутим кандидатом від ВО «Батьківщина» став Микола Булатецький, який під час чергових виборів 28 жовтня 2012 року отримав 40,79 % голосів виборців (Валентина Жуковська – 25,29 %). Як і в окрузі № 94, повторні вибори народних депутатів України викликали внутрішньопартійні конфлікти у ВО «Батьківщина». Всупереч рішенню з’їзду партії, інший політик Валентин Кузьоменський, депутат Черкаської міської ради, обраний в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі від ВО «Батьківщина», виявив бажання брати участь у виборах та був зареєстрований ЦВК. Натомість офіційно висунутих чи підтриманих кандидатів від Партії регіонів в окрузі № 194 немає.

Один із активних кандидатів-самовисуванців Олег Свинарчук подав до ЦВК особисту заяву про відмову балотуватися, яку було задоволено.

Микола Булатецький (ВО «Батьківщина») використовув найрізноманітніші форми передвиборчої активності. Кандидат активно проводив прямі зустрічі з виборцями, цілеспрямовано відвідує місця масового скупчення громадян та користується громадським транспортом міста, розміщує передвиборчу агітацію у ЗМІ та проводить прес-конференції. До передвиборчих акцій кандидата активно залучаються народні депутати України від опозиційних фракцій.

Кандидат-самовисуванець Михайло Поплавський активно проводив зустрічі з виборцями, відвідував вищі навчальні заклади та лікарні, організовував спортивно-розважальні заходи. У центрі Черкас на постійній основі було розміщено сцену, на якій активісти проводили різноманітні змагання та концерти. Спостерігачами було зафіксовано прояви адміністративного сприяння кандидату Михайлу Поплавському.

Незважаючи на те, що підкуп виборців є кримінальним злочином, що передбачено ст.157 Кримінального кодексу України, в окрузі № 194 спостерігачі ОПОРИ зафіксували неодноразові випадки грошового підкупу виборців в інтересах кандидата-самовисуванця Михайла Поплавського. Умови підкупу виборців включали заповнення виборцем заяви неофіційного зразка та відвідування офісного приміщення, адресу якого повідомляли організатори підкупу. Виборець міг отримати до дня голосування 200 грн, після завершення виборів йому обіцяли виплати ще 150 грн. Подібні випадки спостерігачі ОПОРИ фіксували неодноразово, наявні відеодокази та відповідні заяви до правоохоронних органів.

Виборчий округ № 197 є одним із найбільших, але передвибона кампанія в ньому проходила спокійніше, ніж на інших. До нього входить міста Канів, Золотоноша, Соснівський район міста Черкаси та частково 4 райони області. В межах округу утворено 146 виборчих дільниць, орієнтовна кількість виборців станом на жовтень 2012 року – 143 747. В окрузі балотується 16 кандидатів, з яких 6 висунуто партіями, 10 – самовисуванці. Округ є найменш конкурентним серед 5, в яких відбудеться голосування 15 вересня 2013 року. Відмова балотуватися Богдана Губського, певною мірою сприяла млявості виборчого процесу.

В окрузі проявляли активність кандидати Леонід Даценко (ВО «Батьківщина»), Віктор Роєнко (КПУ), Сергій Тищенко (Радикальна партія Олега Ляшка), Ігор Сухобрус (самовисуванець), Микола Ладан (самовисуванець). Серед цих кандидатів найінтенсивнішу передвиборчу кампанію проводить Леонід Даценко. До передвиборчих акцій Даценка залучався лідер ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк.
Для округу найбільш характерні зустрічі кандидатів у народні депутати України із виборцями та нечисленна зовнішня реклама.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x