Завтра – Всесвітній метеорологічний день

Завтра – Всесвітній метеорологічний день

23 березня метеорологи відзначають Всесвітній метеорологічний день, якому щороку присвячуються певні актуальні теми. Як інформує начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, цьогорічна тема – «Знання про клімат як основа для дій з клімату». Обізнаність щодо зміни клімату має бути в кожного. Це явище зачіпає практично всі соціально-економічні галузі: від сільського господарства до туризму, від інфраструктури до охорони здоров\’я. Воно позначається на стратегічних ресурсах, як то: вода, продовольство, енергія. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській ОДА.

Зміна клімату впливає на різні галузі господарства й життя людей. Від посухи, наприклад, страждають мільйони людей. У деяких тропічних районах циклони знищують врожаї культур на значних площах. Від коливання клімату дуже залежить риболовство, використання транспорту, споживання енергії та ін.
Проте здебільшого до кліматичних перетворень призводить господарська діяльність людини. Надмірне вирубування лісів, розорювання земель, ненауковий підхід до забудови великих міст і промислових підприємств веде до забруднення атмосфери.

На Черкащині, зокрема, клімат помірно-континентальний, порівняно теплий, із нестійким вологозабезпеченням. Зима малосніжна й м’яка, літо тепле й помірно вологе. Середня температура січня (найхолоднішого місяця) становить –3-4ºС, середня температура липня (найтеплішого місяця) – +20-21ºС. Впродовж року в області переважають вітри північно-західного напрямку. Для холодних місяців властиві вітри східного та південно-західного напрямку, з червня по жовтень – північного, північно-західного. Середня кількість опадів за рік становить 578 мм, змінюючись по території від 542 до 609 мм. Близько 70% від річної кількості опадів випадає в теплий період року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x