«Не розумію людей, які палять що попало і де попало», – каже жителька Золотоніщини Ганна Іванівна

«Не розумію людей, які палять що попало і де попало», – каже жителька Золотоніщини Ганна Іванівна

У 70-річної Ганни Іванівни хронічний бронхіт і хронічний фарингіт, тому навіть невеличка порція диму викликає у неї кашель. Особливо допікає їй коли сусіди прибирають свої подвір’я і спалюють сміття.

– Я ще можу зрозуміти, коли треба спалити торішнє кукурудзиння на городі, бо де ж ти його подінеш? До того ж воно сухе, згорає швидко і майже без диму. Але коли нагортають купи вогкого листя, підпалюють, і воно тліє багато годин а то й днів – від такого, з дозволу сказати, прибирання не знаєш, куди подітися. Не можна вийти у двір, і навіть у кімнати ядучий сморід проникає й не дає дихати. Навіщо його палити, коли можна закомпостувати і мати гарне добриво на грядки?

Що б же сказала Ганна Іванівна, якби побачила, як у школі культурні і грамотні люди накривають димовою завісою дітей? Можливо, туди і її внуки ходять. Ідеться про Новодмитрівську школу того ж таки Золотоніського району. Тут біля підсобних приміщень назбиралася велика купа сміття -використана тара, папір, і чимало пластику й поліетиленових пакетів. Замість того, щоб вивезти цей непотріб на смітник, працівники школи його… підпалили. Стіна білого диму покотила прямо на спортивний майданчик, де в цей час були діти, і далі на житлові будинки. А працівник школи почав стягувати на це вогнище ще й гілля спиляних дерев, словом – усе, що назбиралося непотрібного … Наскільки це шкідливо – ми попросили пояснити лікаря Золотоніського протитуберкульозного диспансеру Володимира Антоновича.

– Звичайно, продукти згорання мають негативний вплив на організм людини, – сказав Володимир Ілліч. – І якщо це відбуваються регулярно – шкода здоров’ю неодмінно буде. Тим більше людям із захворюваннями дихальних шляхів. Не скажу, що я занадто категоричний у цих питаннях, але стою на тому, що спалювати сміття поблизу житла чи підприємств, де перебувають люди, не можна. Особливо не потрібно цього робити там, де є діти. І вже зовсім неприпустимо спалювати пластик. Тільки той, хто не хоче знати, не знає, що при згоранні пластику виділяються канцерогенні речовини, тобто такі, що спричиняють захворювання на рак.

Ніна Власенко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x