Черкащина – на третьому місці по дороговизні хліба

Черкащина – на третьому місці по дороговизні хліба

Антимонопольний комітет почав розслідувати раптове підвищення ціни на контрольований державою соціальний сорт хліба, результатів ще немає. Журналісти провели власну розвідку – розібрали батон буквально на складові і виявили, що людей банально обкрадають, ідеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Батон у Києві можна придбати за 7 гривень. Виробники виправдовуються, що така ціна утворюється за рахунок сировини, на яку припадає майже 48 %, на витрати за збут – ще 27 %, заробітна плата працівникам забирає 5 % хліба, загальновиробничі і адміністративні витрати – це ще 15 %, а на паливо і електроенергію – 5 %. Але виявилося, що вартість такого буханця завищена вдвічі.

Рекордсменами здорожчання є Львівська і Закарпатська області, де соціальний хліб, тобто той, що готується з простих інгредієнтів, може коштувати до 14 гривень. На третьому місті Черкаська область, де за хліб просять 10 гривень. У Чернігові, Харкові та Житомирі роздрібна ціна на головний продукт не опускається нижче 8,5 гривень. Проте в столиці середня ціна хліба – 8 гривень 21 копійка. Виробники пояснюють, що борошно закуповують за ринковою, тобто світовою, ціною, яка регулярно коливається, плюс здорожчання енергоносіїв, бензину і стрибки курсу, що прямо впливає на кінцеву ціну буханця.

Та все ж довіряй, але перевіряй. Сенс масового виробництва в тому, що одиниця продукції тут має бути вигіднішою за нефабричний спосіб, тож буханець з хлібзаводу однозначно має бути дешевшим за домашній. Аби з’ясувати, скільки насправді коштує хліб, журналісти вирішили його спекти самі за допомогою шеф-кухаря одного з київських ресторанів.

Шеф Макс твердить, що якісний і смачний хліб, що на голову вищий за соціальний, можна спекти за мінімальні гроші. Рецепт, дуже близький до соціального – тобто такого, який споживає 50% українців – борошно, сіль, дріжжі сухі, цукор і олія. «Ми витратили на це 6 гривень, але тут два батона в одному, тому що вихід цього батона – це десь кілограм», – пояснив Максим.

І це без врахування того, що для свого хліба він брав дорогі продукти вищого ґатунку, бо соціальний хліб – це борошно другого сорту, маргарин замість олії, хімічні підсолоджувачі замість цукру і малокорисні розпушувачі, аби він мав товарний вигляд.

До чого приведе розслідування Антимонопольного комітету, поки невідомо, але журналісти з’ясували, що 6 гривень за 1 кілограм свіжовипеченого домашнього хліба – це вдвічі, а часто й втричі, дешевше, у порівнянні з ціною на буханці у деяких регіонах.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x