В Умані пройшла наукова конференція присвячена видатному генетику

В Умані пройшла наукова конференція присвячена видатному генетику

Міжнародна наукова конференція «ГЕТЕРОЗИС: досягнення та проблеми», присвячена 110-річчю від дня народження видатного генетика Ю.П. Мірюти.

Про це «Нова Доба» дізналася в Уманській міській раді.

За ініціативи Уманського національного університету садівництва та Українського товариства генетиків і селекціонерів ім. М.І.Вавилова з 18 по 20 березня на базі навчального закладу проходила Міжнародна наукова конференція на тему «ГЕТЕРОЗИС: досягнення та проблеми», присвячена 110-річчю від дня народження видатного генетика Ю.П. Мірюти. У вестибюлі корпусу №1 функціонувала книжкова виставка з раритетними науковими працями видатного генетика, який свого часу навчався в нашому навчальному закладі.

Відкрив пленарне засідання завідувач кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології Уманського національного університету садівництва, доктор біологічних наук Федір Парій, який подякував присутнім за участь, відмітив великі успіхи в науковій діяльності кафедри, на базі якої створено більше 100 сортів сільськогосподарських культур, пригадав імена видатних селекціонерів і генетиків, що залишилися вірними науковим переконанням, серед яких –професор Юрій Петрович Мірюта.

Привітала учасників конференції ректор університету, доктор економічних наук, професор Олена Непочатенко, яка подякувала викладачам кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології за збереження історичної наукової спадщини. Олена Олександрівна побажала всім учасникам конференції плідної дискусії, обміну думками та всіляких гараздів.

Федір Парій презентував присутнім книгу «Мірюта – видатний генетик вавіловської плеяди вчених», у якій зібрані спогади аспірантів, співробітників про вченого, котрий пройшов свій шлях від студента до науковця. Завідувач кафедри акцентував увагу на науковому терміні «Ефект Мірюти», що є загальновизнаним серед наукової спільноти.

Учасники Міжнародної конференції на пленарному та секційному засіданнях обмінювались досвідом, ділились планами на майбутнє щодо створення нових сортів та гібридів сільськогосподарських культур. Із науковими доповідями виступили вчені з Києва, Одеси, Дніпропетровська, Черкас, Умані та інших міст України.

За результатами конференції в Уманському НУС вийшов збірник тез, а славне ім’я видатного генетика увіковічилось відкриттям меморіальної дошки на корпусі №1.

Попереду – віра в прогрес та нові здобутки на ниві селекції та генетики в ім’я рідної України.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x