Найближчими днями в області вночі ще очікуються морози

Найближчими днями в області вночі ще очікуються морози

Тепло в березні ще не може бути стійким. Воно приходить на окремі території з теплими повітряними масами й відходить разом із ними. Сонце починає добре прогрівати землю лише з Дня весняного рівнодення, тобто з 21–22 березня. І цього року березень відрізняється значними стрибками температури: від 14–15° тепла до 2–5° морозу. При цьому середній температурний фон перших 20 днів місяця виявився на 5° вищим за кліматичну норму. Протягом цього періоду спостерігалося лише 2 активних циклони, які забезпечили місячну норму опадів. Решта днів були майже сухими. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

На День весняного рівнодення, який співпадає з Всесвітнім метеорологічним днем, прийшлося значне похолодання – мінімальна температура вночі знижувалася до –7°. Це пов’язано з циклоном, який швидко рухався з Північної Атлантики на схід по півночі Росії.

За інформацією начальника Черкаського обласного гідрометцентру Віталія Постриганя, це похолодання не буде тривалим. З початку тижня на зміну циклону заступив північний антициклон, небо прояснилося, вітер почав стихати. Сонце забезпечить невеликий денний прогрів повітря, у найближчі 2 ночі ще очікуються морози до 5–7°. З четверга до нашого краю почне надходити тепла повітряна маса із Західної Європи, температурний фон зростатиме, нічні морози припиняться. Наприкінці нинішнього тижня вірогідні суттєві дощі.

Нагадуємо, в останній п’ятиденці березня очікується стійкий перехід середньодобової температури через +5°, що дозволяє проводити масову сівбу ранніх зернових та зернобобових сільгоспкультур. Нічні заморозки ще будуть і в першій половині квітня. Сходи пшениці витримують заморозки до 9–10°, гороху та ячменю – до 7–8°, соняшнику та моркви – до 5–6°, картоплі – до 2°.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x