У лютому 10 тисяч черкасців залишили в сімейних бюджетах близько 800 тисяч гривень

У лютому 10 тисяч черкасців залишили в сімейних бюджетах близько 800 тисяч гривень

У лютому мешканці 103 будинків у Черкасах, де встановлені індивідуальні теплові пункти, заощадили 796 тис. грн. Загальний рівень економії склав 13%. Це при тому, що лютий був одним із найхолодніших місяців зими.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

Загалом за чотири місяці опалювального сезону 10 тисяч черкасців, які проживають у цих будинках, заощадили 4,3 млн. грн. Найбільше коштів у лютому залишили в своїх родинах мешканці будинку по вул. Котовського, 97/2 (4-6 під’їзди). Рівень економії по їхній багатоповерхівці склав – 44%.

– Індивідуальні теплові пункти дають суттєву економію. За чотири місяці – 4,3 млн. грн. Це ті кошти, які черкасці не сплатили «Черкаситеплокомуенерго» за тепло, а залишили в своїх родинах, витратили на себе, на придбання товарів, продуктів тощо. Завдяки кредиту ЄБРР ми зробили так, щоб кошти лишалися в місті, а не йшли в Київ, а потім у Росію, як оплата за газ, – розповів міський голова Черкас Сергій Одарич.

Очікується, що за шість місяців опалювального сезону мешканці будинків, де встановлені ІТП, заощадять 7-8 млн. грн. Окупність такого проекту, за оцінками фахівців, – 5-7 років.

За словами Сергія Одарича, найперше ІТП встановили кілька років тому в приміщенні мерії. Відтепер щороку міський бюджет заощаджує на опаленні 150 тис. грн. Тепер такі пункти ставляють в бюджетних установах: школах, поліклініках.

Тепловики і фахівці з енергоощадження говорять, що ІТП – це лише перший крок. Щоб заощаджувати більше (50-60%) потрібно утеплювати будинок, замінювати вікна на склопакети тощо. Наприклад, ОСББ по вул. Сумгаїтській, 19/1 завдяки утепленню і регуляції тепла в будинку заощаджує до 40 тис. грн. в сезон, а от жителі будинку по вул. Рябоконя, 25, утепливши фасад, заощадили за чотири місяці – 100 тис. грн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x