Як не захворіти на 30 хвороб

Про хвороби, які передаються через брудні руки розповідає Анастасія ТОМЮК-ДЕНИСОВА, завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Городищенського міжрайонного відділу ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр держсанепідслужби України».

Вірусний гепатит
Це захворювання брудних рук, яке передається орально-фекальним шляхом (якщо не мити руки після туалету, вживати в їжу немиті продукти). Вірус гепатиту потрапляє із брудних рук у кров та руйнує клітини печінки. Лікування дуже довге, лише через півроку можна говорити про повне видужування при ретельному дотриманні дієти та зміни способу життя. Клітини печінки не відновлюються, а кров людини, яка перехворіла гострим гепатитом (хворобою Боткіна), не можна переливати іншій особі.

Профілактика проста: достатньо ретельно мити руки й не їсти погано вимитих продуктів. Мити потрібно овочі та фрукти, навіть якщо ви чистите від шкірки!

Харчові отруєння

Брудні руки, погано вимиті овочі та фрукти, недотримання правил зберігання продуктів, куплена з рук їжа – уcе це веде до отруєння. Комфортним середовищем до розмноження мікробів є молочні та кисломолочні продукти, м’ясо, риба, салати з майонезом та сметаною.

Ентеротоксини – продукти життєдіяльності патогенних мікробів, які викликають отруєння. Багато з них гинуть при термічній обробці, наприклад, добре просмажене м’ясо втрачає значну кількість токсинів. Але якщо ви брали сире м’ясо на якому розмножувалися бактерії, а потім вирішили пообідати, не вимивши руки, то токсини потрапляють у готову страву, а далі – у шлунково-кишковий тракт. Токсини не руйнуються в кишковому тракті й легко проникають у слизову. Тому так важливо мити руки як до приготування їжі, так і після кожного контакту із продуктами харчування.

Ентерит

Захворювання розвивається при потраплянні бактерії, а не продуктів життєдіяльності. Ентерит може викликати майже кожна бактерія, яка потрапляє у шлунковий тракт. Симптоми ті ж самі, що і при харчовому отруєнні, але розвиваються через добу та проходять тяжче. Бактерії можуть передатися побутовим шляхом, наприклад, через поручні у транспорті чи при привітанні. Миття продуктів перед споживанням їх у їжу та миття рук значно зменшує ризик захворіти.

Як правильно мити руки

Завжди використовуйте проточну воду, навіть якщо не впевнені в її чистоті. Температура води не відіграє важливої ролі – головне, щоб потік води змивав із рук бактерії та не дозволяв повторно з ними контактувати (тому миття рук у тазику не підходить).

Добре намилюйте руки до зап’ястка (не менше 20 секунд). Особливу увагу приділяйте нігтям. Струшуйте залишки води й ретельно витирайте руки. Якщо ви використовуєте рушник чи паперову серветку, витирайте руки близько 20 секунд, якщо сушарку – 40 секунд.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x