Безсоння може спровокувати серйозні хвороби

Безсоння може спровокувати серйозні хвороби

Усім відомо, що необхідною передумовою доброго самопочуття є відновлення сил організму, яке можна забезпечити лише повноцінним відпочинком. Проте ритм сучасного життя, коли людину поглинає безодня щоденних проблем, спричиняє сильну втому вдень і поганий сон уночі.
Безсоння визначають як систематичний розлад сну. Люди, котрі страждають на цю недугу, не можуть надовго заплющити очі та поринути у міцний і здоровий сон.

Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Безсоння може бути симптомом цілої низки хвороб, які прогресують і в подальшому, якщо пацієнт намагається «приглушити» його снодійним.
Найчастіше безсоння проявляється у трьох формах: хворий складно засинає, прокидається посеред ночі або дуже рано. Кожен із цих станів спричиняє чимало незручностей і неприємних відчуттів. Однак перед тим, як застосовувати снодійне, лікарі радять відшукати істинні причини безсоння. А їх, як з’ясувалося, може бути дуже багато.

Хоч у лікарській практиці визначають цілу шкалу причин безсоння, але хронічне «неспання» все ж таки зумовлене психологічними проблемами. Вони можуть бути різноманітними: від нездатності позбутися думок про сімейні чи побутові негаразди до незрозумілих відчуттів тривоги, задухи тощо. Майже завжди безсоння буває у людей, які занадто переймаються професійною діяльністю. Здебільшого це характерно для осіб, які мають напружену розумову працю або роботу, пов’язану зі стресами.

Часто безсоння буває викликане вживанням деяких медикаментів, гострої їжі чи напоїв, що містять кофеїн. До їжі, що може спровокувати поганий сон навіть у здорової людини, належить морозиво, шоколад, картопля, продукти, що містять консерванти, або ж такі, що викликають газоутворення або печію (страви, приправлені часником, горіхи, огірки). Тому необхідно обмежити вживання таких продуктів, особливо на ніч. Лікарі радять узагалі не захоплюватися їжею перед сном.

Натомість бажаними на вечерю продуктами, що сприяють доброму сну, є злакові, фрукти, риба, домашня птиця, хлібобулочні вироби, салати та зелень.
Як не дивно, загострювати проблеми зі сном може алкоголь. Навіть якщо у стані сп’яніння людина засинає, є велика ймовірність, що вона прокинеться посеред ночі.

Ефективно боротися з безсонням допоможуть народні методи

Безсоння — це не тільки важке і довге засинання, це також раннє або несподіване пробудження. Перш ніж пити пігулки, можна спробувати виконати деякі рекомендації, що допомагають упоратися з порушеннями сну.
Перед сном слід уникати надмірних емоційних навантажень, наприклад, читання літератури з психологічно-навантаженим сюжетом, перегляду гостросюжетних фільмів, з’ясування стосунків, роздумів про події, що турбують. Вечеряти краще не пізніше, ніж за дві години до сну.
Свіже прохолодне повітря має хорошу заспокійливу дію, тому спати краще в добре провітреному приміщенні. А півгодинна прогулянка на свіжому повітрі перед сном допоможе швидше розслабитися і відсунути денні турботи на задній план.

Щодо м’якості/жорсткості матраца і плоскої/високої подушки, то тут універсальних рішень немає. Краще зробити індивідуальний вибір відповідно до власних уподобань.
Хорошому сну і швидкому засинанню сприяє теплий душ або ванна перед сном. Крім цього, допоможе розслабитися й масаж шкіри голови протягом двох-трьох хвилин. Такий же ефект забезпечує і масаж усього тіла: його можна проводити самостійно, наприклад, за допомогою м’якої волосяної щітки.
Якщо, лежачи в ліжку, ніяк не вдається заснути, можна уявити гарний екзотичний пейзаж або просто згадати про щось приємне. Тільки в жодному разі не варто перебирати в голові всі проблеми й турботи, інакше заснути не вдасться.

Іноді досить ефективними є народні засоби від безсоння. Приміром, за півгодини до сну можна випити склянку теплої води, в якій розчинені 2 чайних ложки меду. Замість меду можна вжити настій м’яти: столову ложку трави заварити склянкою окропу і настояти півгодини.
Якщо всі ці рекомендації не допомагають позбутися безсоння, тоді, можливо, порушення сну є серйозними. Тому необхідно звернутися до лікаря, який виявить причини безсоння і призначить відповідне лікування.

Фізична зарядка і молоко з медом допоможуть заснути

Володимир Казмірук, головний позаштатний терапевт департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА
:

– Безсонням зазвичай страждають люди старшого віку. Молодь із такою проблемою практично не стикається.
Загалом розлади сну дуже негативно впливають на організм. Для гарного відпочинку людині потрібно поспати 7-8 годин. І обмаль сну, і його надлишок є згубними. По-перше, організм повинен своєчасно пробуджуватись, оскільки до 6-ї години ранку вся гормональна система налаштована на ту фізичну й розумову роботу, яку ми виконуємо протягом дня. Людина, яка спить більше 10-ти годин, просинається з головним болем і відчуттям втоми. Якщо поспати дуже мало, це також позначиться на самопочутті не найкращим чином.

Причин безсоння дуже багато: це й хронічна втома, і синдром менеджера, різноманітні стреси. Організм довго перебуває у стані збудження, тому не відпочиває. Довготривале збудження і втома призводять до серцево-судинних патологій.

Крім цього, існує ряд хвороб, які не дають заснути, тому що найбільше проявляються у пізній час доби. Вночі найчастіше трапляються кризи, стенокардії, інфаркти, інсульти тощо.
Людям, які довго не можуть заснути, можна порадити фізичне розвантаження, що допоможе збалансувати нервову систему. Також дуже корисна прогулянка перед сном на свіжому повітрі і вживання молока з медом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x