Заїди можуть з’являтись через нестачу вітамінів

«У мене часто з’являються заїди. Підкажіть, чим їх треба лікувати й чи варто проходить обстеження? Чи можна заїди вважати наслідком якоїсь хвороби? Дякую».
Світлана Данилова, Смілянський р-н

Світлана Тищенко, лікар-дерматолог:

– Заїди в куточках губ з’являються незалежно від віку і статі. За¬хворювання властиве як дорослим, так і дітям. Але за статистикою частіше з такою проблемою звертаються жінки й діти, тому що в них більш тонка і ніжна шкіра навколо губ. Що ж викликає появу заїд?

1. Гіповітаміноз:
• нестача вітамінів B2, B6. Якщо причина криється в цьому, то супутніми симптомами будуть слабкість, швидка втомлюваність, втрата апетиту;
• дефіцит заліза і цинку в організмі.

2. Алергічні прояви:
• на зубну пасту з вмістом фтору;
• на компоненти косметики.

3. Механічні пошкодження:
• неправильно підібрані зубні протези;
• звичка тримати в роті сторонні предмети і часте облизування губ (особливо це стосується дітей).

4. Проблеми зі здоров’ям:
• захворювання органів ШКТ, у тому числі й дисбактеріоз;
• хронічні захворювання внутрішніх органів;
• ослаблений імунітет, саме він найчастіше стає причиною заїд у вагітних.

5. Бактеріальна інфекція. Визначається тільки за допомогою спеціальних лабораторних досліджень. Збудниками можуть бути бактерії стрептокока, стафілокока або гриби роду Candida. Способи передачі: через спільний посуд, предмети особистої гігієни або під час поцілунку.

6. Недотримання правил особистої гігієни.

Лікування заїд у куточках рота повинно бути комплексним, тобто неправильним буде усунення лише зовнішніх проявів. Адже в більшості випадків, як уже було сказано вище, проблеми приховані всередині організму. Зверніть увагу на своє харчування. У раціоні обов’язково повинні бути присутні продукти, багаті на вітамін B2: сир, молоко, яйця, свіжий горох, квасоля, капуста броколі. Дефіцит заліза й цинку в організмі можна компенсувати грибами, горіхами, картоплею, свіжою зеленнню, пророщеними зернами злакових рослин, гранатами і персиками. В аптеці можна придбати спеціальний вітамінний комплекс або пивні дріжджі. Якщо заїди в куточках губ пов’язані з механічними пошкодженнями, то доцільно буде використовувати мазі від заїд.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x