На ремонт тепломереж міста ТЕЦ витратить 17 млн гривень

На ремонт тепломереж міста ТЕЦ витратить 17 млн гривень

На засіданні виконкому Черкаської міської ради затвердили інвестиційну програму з ремонту тепломереж на 2015 рік.

Поява такої програми є новою вимогою національного державного регулятора (НКРКП), який затверджує підприємству тариф на теплову енергію та власне регулює його діяльність. Вона відповідно орієнтована на існуючий план реконструкції тепломереж у Черкасах. Програму представляли членам виконкому голова правління ПАТ «Черкаське хімволокно» Наталія Бажанова та директор відокремленого підрозділу «Черкаська ТЕЦ» ПАТ «Черкаське хімволокно» Володимир Бондаренко.

До1 квітня черкаська міська влада має затвердити цю програму, і НКРКП сформує для міста відповідний тариф. Віднині по всій Україні цей тариф буде розраховуватись на кожний наступний рік для кожного українського теплопостачальника.

– У структурі тарифу, про який йдеться, доля складової інвестиційної програми – лише 2,5%. У розрахунку на один квадратний метр опалювальної площі на одного мешканця це буде приблизно 38 копійок. Тобто, мешканці міста не відчують суттєвого фінансового навантаження, проте відчують різницю в якості самої послуги, – зауважує Наталя Баженова. – Цей фактор дуже важливий, адже дозволить, перш за все, покращити гідравлічний режим на мережах всього міста за рахунок заміни старих труб на попередньо ізольовані труби більшого діаметру з 50-річним гарантійним терміном експлуатації.

Програма передбачає комплексну реконструкцію тепломереж. Подібні роботи проводились у минулі роки в центральній частині Черкас. Однак у потрібних обсягах аналогічні роботи можливо виконати лише за рахунок інвестиційної складової у тепловому тарифі. Наразі йдеться про роботи на тепломережах по вул. Рябоконя, а також передбачаються проектні роботи по Різдвяній та по проспекту Хіміків. Наталія Бажанова запевнила, що під час проведення всіх робіт черкащани не відчують незручностей, масових відключень гарячої води не буде.

– Поява інвестиційної програми викликана реаліями часу, бо система теплопостачання має розвиватись, підтримує пані Наталю директор ТЕЦ Володимир Бондаренко. – Наразі маємо те, що було побудоване 50 років тому — застарілі магістралі та мережі, які конче потрібно реконструювати відповідно до потреб міста. За цей час багато що змінилось: і чисельність населення, і чисельність споживачів теплової енергії, розростається інфраструктура міських мікрорайонів. Ми маємо щось робити, аби забезпечити потужність мереж, уникнути втрат дороговартісного тепла при транспортуванні, і паралельно встановлювати засоби обліку теплоенергії.

Нагадаємо, що протягом останніх 5 років ТЕЦ виконала деякі роботи з реконструкції мереж власним коштом, витративши на модернізацію та ремонти мереж близько 50 млн гривень. Нині ж під чітко розписану інвестиційну програму регулятор вимагає відкрити окремі банківські рахунки, де будуть акумульовані кошти інвестиційної складової. Використати їх підприємство зможе лише за цільовим призначенням.

Наразі багато що залежить і від позиції міських депутатів, які мають визначитись, чи потрібна місту модернізація тепломереж, чи ні.
Міський голова Сергій Одарич вважає, що депутати дослухаються до думки виконкому.
– Взагалі програма не є чимось таким доленосним. Це звичайний робочий механізм та виконання давніх стратегічних домовленостей, яких ми спільно досягли з КП ЧТКЕ та ТЕЦ в 2007 році, що дозволяє щороку покращувати якість теплопостачання, не допускати якихось аварійних відключень споживачів, – наголосив міський голова. – За минулі роки у цьому плані багато чого вдалося зробити. За винятком мікрорайону «Митниця» всі інші споживачі можуть отримувати тепло від різних джерел постачання теплової енергії. Навіть виникнення аварії на мережах або котельних ТЕЦ чи ЧТКЕ не вплине на теплопостачання. У нас сьогодні нормальний режим постачання тепла в районі Седова, 700-річчя та районі «Д». Це все результат власних інвестицій акціонерів «Черкаської ТЕЦ», які наприкінці 2013 року побудували на Рябоконя насосну підстанцію і відтоді немає скарг на якість теплоносія. Раніше тамтешні будинки «хронічно» недоопалювались. Ця інвестиційна програма ТЕЦ – лише черговий крок, законодавчо обов`язковий. Важливо, на мою думку, й те, що серед інших робіт, що передбачені програмою ТЕЦ, встановлюватимуться лічильники, аби громадяни мали змогу сплачувати за реально спожите тепло, що спонукало б до економного споживання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x