На Пагорбі Слави росте провалля

На Пагорбі Слави росте провалля

У Черкасах на одному з найбільших в області монументів, присвячених Перемозі, утворилося величезне провалля. До 9 Травня залишається кілька місяців, а величний пам’ятник виглядає сумно і жахливо. У міськвиконкомі обіцяють врятувати «Батьківщину-Матір». Але чи встигнуть зробити це до Дня Перемоги, наразі невідомо. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Пагорб Слави зведений у пам’ять про загиблих жителів міста у роки Другої світової війни. Меморіал увічнює пам’ять черкащан, які загинули на фронтах, та воїнів, полеглих у боях за Черкаси. У 1967 році збудували пам’ятник, а 1975 року реконструювали у комплекс. Загальна висота штучного земляного пагорба – 10 метрів, діаметр основи – 60 метрів. На вершині пагорба поховано майже тисячу воїнів.

Протягом останніх років проблема з ґрунтом під пам’ятником уже виникала. Подібний провал утворився наприкінці січня 2013 року. Залатати його вдалося лише за допомогою Академії пожежної безпеки. До меморіалу привезли три вантажівки ґрунту, і майбутні рятувальники відрами доправляли глиняно-піщану суміш до небезпечної ділянки.

Провалля тоді вдалося ліквідувати, але загалом це проблему не вирішило. «Латка» на схилі виявилася тимчасовою. Вона знову вимивається, про що свідчать брудні потоки до підніжжя насипу. Заплановане тоді зміцнення схилу сотнями кущів ялівця так і залишилося лише на папері. Упродовж останніх двох років земля в цьому місці постійно провалюється. Крім того, весь меморіальний комплекс розписаний нецензурними словами, навколо розкидані бетонні плити.

– Було рішення містобудівної ради (спільну нараду архітекторів та представників нашого відомства було проведено з виїздом на місце) – зняти огорожу, що спричинила це провалля, – говорить т. в. о. начальника управління культури Черкаської ОДА Микола Суховий. – Ця огорожа була встановлена навколо клумби-герба міста, що не відповідає естетиці й призначенню цього місця, інакше кажучи, там зовсім недоречна. А далі комунальні служби міста, на балансі яких перебуває ця пам’ятка мистецтва, мають прибрати провалля і надалі слідкувати за станом Пагорба. І робити це треба вже зараз, щоб до свята й сліду не лишилося.

У міському Департаменті житлово-комунального господарства вже вирішили: щоб урятувати пам’ятку, потрібно прибрати важкі металеві конструкції та засипати яму піском із цементувальною глиною. На місці провалля висадять клумбу. Газон буде засіяний на решітці, яка не дасть ґрунту зсуватися. Сам же монумент Матері-Батьківщини оброблять антикорозійним розчином. Усі відновлювальні роботи планують закінчити до 9 травня цього року.

– Я вважаю, що це провалля дуже символічне. Пагорб Слави – це символ Великої Вітчизняної війни, на ідеології якої Росія наразі веде війну з Україною, – так бачить ситуацію голова адмінкомісії Черкаського МВК Сергій Гончар. – Тож зараз ми бачимо, що навіть навколишнє середовище у такий незвичний спосіб висловлює свій протест проти того, що коїться в Україні. Звісно, ми повинні пом’янути всіх, хто загинув у боях Великої Вітчизняної, і ми це зробимо 9 Травня. Але вшановуючи пам’ять загиблих, не варто проводити якихось помпезних заходів, а краще максимум уваги приділити війні, що триває сьогодні, й усі зусилля спрямувати на те, що називають АТО.

…А поки що провалля на Пагорбі Слави росте. Черкащани ж сподіваються, що до 70-річчя Перемоги всі пам’ятники, обеліски, монументи Слави, де знайшли вічний спочинок мужні захисники нашої країни від коричневої чуми, будуть належним чином облаштовані й прибрані. Оптимізм вселяють запевнення представників влади та небайдужість громадськості.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x