Місяць, що годує рік

Місяць, що годує рік

Квітень – місяць цвіту й тепла. Недаремно в народі казали: «Квітневий цвіток ламає льодок». Бувають, звісно, цього весняного місяця і прохолодні дні, але це явище короткочасне, бо сонце піднімається все вище над землею, посилаючи більше світла й тепла. Разом із природою активізуються й люди, які живуть від землі. Адже саме в квітні найбільше тих весняних днів, які, за відомою приказкою, годують увесь рік.

Весна прийшла

За метеорологічними фенологічними ознаками тривалість весни орієнтовано визначається з 18 березня до 11 червня. На квітень частково припадає два фенологічні сезони. «Сніготанення» починається від перших проталин і триває до цвітіння вільхи та ліщини (приблизно з 18.03 до 16.04). Період «оживлення весни» настає з моменту цвітіння підбілу і завершується з появою листя на березі (в межах із 16.04 до 7.05).
Узагалі для квітня характерні значні розбіжності амплітуди нічних і денних температур. Зоряні ночі часто закінчуються заморозками. Через таку примхливу погоду з’явилася приказка: «У квітні один день блисне, а сім днів кисне».

День швидко росте, наприкінці квітня його тривалість буде 14 годин 43 хвилини. Кажуть, що квітень – плутень, бо ще плутає весну з зимою. Однак тепло наростає.
У першій половині місяця середньодобові температури сягають + 5°С. Весняне тепло поширюється з південного заходу на північний схід зі швидкістю 50 км за добу. З середини місяця спочатку в південних, а згодом і в центральних та північних областях середньодобова температура підвищується на 7 – 10 °С. З настанням тепла активізуються грози, зростає кількість опадів. Дощових днів буває від 9-ти до 15-ти. Кількість опадів порівняно з березнем збільшується до 22 – 62 мм. Бувають пилові бурі.
Зверну вашу увагу на те, що за один сонячний день необроблений ґрунт випаровує 80 – 90 м3 води з гектара. Ця кількість вологи може надійти від великого дощу (25 – 30 мм).
Цього року у квітні нічних заморозків буде небагато, а нічні температури перебуватимуть у межах від + 2 °С до + 10 °С. Денні сягатимуть від + 14 °С до + 25°С. Часто будуть поривчасті вітри та опади в кожній декаді.

Прикмети квітня

• У клена почався сокорух – буде тепла погода.
• Жаби не кумкають – буде холодно. Кричать – буде погода.
• Уранці туман – на ясну погоду цього дня. Туман стелиться по воді – на гарну погоду. Піднімається вгору – на негоду.
• Дощ почався з великих крапель, то буде він недовго.
• Грім навесні приносить холод.
• Сонце ввечері сідає у хмару – наступного дня буде гарна погода.
• Сині хмари у квітні – до тепла й дощу.
• Вітер у квітні з південного сходу – на тривалу негоду.
• Півень у холодний день співає – незабаром потепліє.
• Зірки вночі дуже мерехтять, а зранку на небі хмари, то опівдні можливий дощ.
• Червоні хмари до сходу сонця – до посухи.
• У який бік лягає тварина спиною на пасовищі, звідти віятиме вітер.

Про весну лаконічно говорять і народні прислів’я: «Пізня весна не обдурить», «Холодна весна – для вівса, тепла – для гречки», «Добрий рік по весні видно», «Весна – наш отець і мати: хто не посіє, не буде жати», «Проспиш весною – заплачеш зимою», «Весняний день рік годує», «Не марнуй часу даремно: пройде весна – не вернеш».
Квітень добре характеризують і деякі весняні приказки: «Весна гарна квітами, а осінь плодами», «Весна не за горами – вона приходить не давши телеграми», «Весна кличе в поле, а ледачого не любить», «Сухий апріль, мокрий май – буде добрий урожай».

Строки сівби

Квітень – пора активного проведення весняно-польових робіт. Селяни в цей час визначалися з сівбою. Для цього існувало багато цікавих спостережень.
– Якщо граки сіли на гнізда, то через два тижні можна сіяти.
– Листя на березах починає розпускатися спочатку зверху, значить потрібно сіяти рано. Якщо знизу – сівбу проводять пізніше.
– Жаби голосно квакають – пора сіяти овес.
– Цвітуть абрикоси, терен, вишня – пора сіяти кукурудзу.
– Зацвіла калина – час сіяти ячмінь.
– Картоплю за популярністю люди називають другим хлібом. Навесні буває багато сумнівів і запитань: коли ж садити картоплю? Щоб не помилитися зі строками садіння, а в подальшому – і розвитку цієї культури, хорошим орієнтиром для садіння є цвітіння «козячої верби» (схожої на котики). А крайні терміни садіння – коли з’являються сережки на березі. Є й інші орієнтири для висаджування картоплі. Це цвітіння черемхи, жовтого нарцису, клену, рясту, пшінки, а також час відцвітання абрикос, розпускання листя на каштанах і бузині. Розбіжності в цьому невеликі, але в цей період температура ґрунту на глибині садіння + 6 °… + 8 °С. Найсприятливіша вологість ґрунту 60 – 80 %. Найкраще провести садіння картоплі від повного місяця до його спадання. Цього року це після 4 квітня й після 4 травня.
– Щоб капусту не пошкодили черв’яки, її не садили в четвер. А під час садіння приказували: «Не будь ногаста, а будь пузаста. Не будь пуста, а будь густа й смачна. Не будь стара й мала, а будь молода і велика».
– Овес каже: «Сій мене в грязь – буду я князь».
– Ячмінь каже: «Сій мене в болото, то я вберу тебе в золото».
– Жито каже: «Сій мене в золу, аби в пору, то будеш князь, а коли голоблі мокрі, то й виросте мітла».
– Кукурудзу посієш до дощу – матимеш сало до борщу.
– Масляна була у неділю. Того ж дня рекомендували сіяти пшеницю, але не раніше появи рутового листя.

Коли вперше загримить

Перший весняний грім завжди мав величезне значення для городників. За ним визначали майбутній урожай і погоду. Коли вперше загримить на голе дерево (ще немає листя), то буде для рільника тяжкий час і голодне літо, бо погано вродять хліби. Коли лід на водоймах не розтанув, а грім гримів, то буде холодне літо, а коли навпаки, то спекотне. Коли перший грім буде при північному вітрі – це на холодну подальшу весну. При східному вітрі – весна буде сухою і теплою. При західному – на вологе і жарке літо. Напровесні видно блискавку, але без грому – на сухе літо. Коли з громом – на вологе літо.

Пернаті прогнозисти

Прилітають птахи із теплих країв. Вважається, що зозуля приносить звістку про літо, а ластівки – про погожі дні. Зазвичай вони прилітають у третій декаді квітня.
– Зозуля закувала – пора сіяти льон, яровину, огірки, гарбузи, кукурудзу. Зозуля довго кує – на теплу погоду.
– Ластівки прилетіли – час сіяти просо, соняшник, квасолю.
– Заспівав соловей – сіють гречку.

Детальніше про погоду квітня в кожній декаді

1-ша декада. Вітри матимуть здебільшого південно-західний напрямок. Помірних і поривчастих буде порівну. Сонячних днів додасться, вони навіть трохи переважатимуть над хмарними. Температури повітря вночі на початку + 3 … + 1 °С, а потім до + 2 °С. Після цього від + 3 °С до + 8 °С. Удень тільки плюсові температури: від + 11 … + 15 °С до + 18 … + 20 °С (в окремі дні). До 5.04 спостерігатимуться часті пориви вітру. З 5.04 до 10.04 підвищиться температура. Опади буватимуть часто.

2-га декада. Вітри північно-східного, південно-східного і східного напрямків, рідко слабкі та помірні, часто посилені до поривчастих 7 – 12 м/сек. Сонячних днів буде багато, вони переважатимуть над хмарними. Весна твердо вступатиме в свої права; температури вночі вже будуть від + 2 ° С до + 10 °С; удень + 14 … + 20 °С. З 12.04 до 17.04 часті поривчасті вітри, примхлива погода. З 18.04 очікуються зміни в погоді. Опади часті.
3-тя декада. Вітри періодично змінюватимуть свої напрямки, але більше буде західних і південно-східних, слабких і помірних за силою. Поривчастих мало. Сонячних днів буде багато. Уночі від + 2 °С до + 10 °С. Удень – від весняних + 12 … 21 °С до літніх + 22 … + 24 °С. З 20.04 до 26.04 стабільно тепло. З 26.04 зміниться погода і напрям вітру. Опади буватимуть рідше.

•••
Від Благовіщення до Великодня

7 квітня – Благовіщення. На який день тижня припадає це свято, то протягом усього року у цей день не варто починати ніякої важливої справи, бо ладитися не буде. Ни¬нішнього року це вівторок.
Народні прикмети свята такі:
– Як на Благовіщення півень води на порозі нап’ється, то на Юрія (6 травня) він напасеться. Тобто вже буде трава.
– Хороша погода цього дня віщує добрий урожай.
– Якщо на Благовіщення вітер чи туман – до врожайного року. Сонячний день – добре вродить пшениця. Дощ – уродить жито. Гроза – до теплого літа. Тепла ніч – подальша весна буде погожою.
Великдень – свято весняного воскресіння і оновлення природи. Це поєднання двох вір, двох світів: язичництва і християнства. Ще не вийшло з ужитку народне повір’я, що при ранньому Великодню приходить рання весна (це в кінці березня чи в першій декаді квітня). Якщо пізнє свято (в кінці квітня, на початку травня), то пізня й весна. Цього року Великдень припадає на 12 квітня, тобто в середні терміни. Виходячи з цього, початок весни буде середній, а повені будуть невеликими.

На Різдво (7 січня) день стояв сонячний, морозний (уночі -15 °С, удень -10 °С, навіть на сонці було -5 °С), тож і на Великдень буде тепла погода. Люди кажуть: «Дуй, вітре, не дуй, не до Різдва йде, а до Великодня».
•••

Що підкажуть дерева
Можна придивитися й до дерев, вони також дещо підкажуть про погоду.
 Коли з беріз тече багато соку, літо буде дощовим, а коли мало – посушливим.
 Коли спочатку листям вкриється береза, а не клен, – буде сухе літо. Якщо ж клен зазеленіє раніше від берези, це на вологе й дощове літо.
 Коли дуб зазеленіє раніше ясена, це на сухе літо. Листя на ясені з’явиться перед тим, як буде на дубі, – до вологого літа.
 Дуб розвивається – приходить прохолода. З цвітінням черемхи прохолода повертається. У народі кажуть: «Черемха забіліє – холодом повіє».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x