Черкаські науковці працюють на обороноздатність країни

Черкаські науковці працюють на обороноздатність країни

У Черкаському державному технологічному університеті відбувся брифінг «Вчені ЧДТУ – для обороноздатності України». Викладачі закладу, студенти, керівники підприємств, представники обласного військкомату обговорили наукові новинки, які мають стати в нагоді нашим військовим на Сході. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».
Черкаські науковці працюють на обороноздатність країни
– У нас чотири технічні факультети: будівельний, інформаційних технологій і систем, електронних технологій та комп’ютеризованих технологій машинобудування та дизайну, – проінформувала ректор університету, професор Тамара Качала. – Тобто 63% спеціалістів, яких ми випускаємо, – це технарі. Підготовку їх забезпечує 28 докторів технічних наук та 149 кандидатів наук, доцентів технічного профілю. Ми пишаємося патріотичним духом, який витає в нашому закладі, адже 22 студенти й один співробітник є учасниками АТО. Збираємо кошти на лікування, реабілітацію наших бійців, для закупівлі медичного обладнання, допомагаємо сім’ям загиблих. 2012 року ми долучилися до підготовки військових кадрів, і от на базі Сумського національного університету вже підготовлено 58 лейтенантів запасу.
Черкаські науковці працюють на обороноздатність країни
За словами Тамари Миколаївни, ЧДТУ співпрацює з науково-дослідницьким інститутом «Гідроприлад», НВП «Фотоприлад», акціонерними товариствами «Богдан-моторс», «Укрп’єзо» та інших.

– На кафедрі фізики сформувався новий науковий напрямок у сфері електронно-променевих методів обробки оптичних матеріалів, – розповів доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України В’ячеслав Ващенко. – Усі оптичні прибори, а це й приціли для танків, прибори нічного бачення, прибори наведення та слідкування, піддаються зовнішньому впливові, зокрема термо- й радіаційній дії, що призводить до погіршення їхньої якості. Наше завдання полягає в тому, щоб оптичні елементи були більш надійними, чутливими й точними. Тож ми розробили технологію попередньої обробки цих елементів низькоенергетичним електронним променем, що дозволить покращити поверхневі властивості елементів.
Заступник головного конструктора ДП НВК «Фотоприлад» Анатолій Бурак зазначив, що головна проблема в тому, що в Україні не випускають тепловізорів.
– Тут нам потрібна допомога спеціалістів університету для спільного створення українського тепловізора, – сказав Анатолій Васильович. – Ця система дуже складна, й це нове для наших фахівців. Друге завдання – створення лазерних систем керування снарядом. Це дуже актуальна проблема, яку можна спільно вирішити.

Під час брифінгу вчені озвучили свої наукові розробки та впровадження їх на підприємствах оборонного комплексу України, наголосивши, що й далі налаштовані працювати задля зміцнення обороноздатності країни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x