У Черкаському районі сільські голови міркували над тим, як будуть об’єднувати громади

У Черкаському районі сільські голови міркували над тим, як будуть об’єднувати громади

Яких реформ чекати громадам, чи є позитив у тому, щоб об’єднатися, та до чого приведуть процеси бюджетної децентралізації – ці питання стали темою обговорення під час розширеної наради з сільськими, селищним головами, яку сьогодні провів Костянтин Омаргалієв.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській РДА.

Керівник району наполягає на принципі, який зробить добровільне об’єднання громад дійсно добровільним:

– Ніякого об’єднання зверху не буде. Спершу питаємо людей.

Під час обговорення плюсів і мінусів такого об’єднання, сільський голова Лесьок Микола Бас зазначив, що виникає питання, наскільки буде самодостатня і успішна об’єднана сільрада, яка повинна буде надати якісні публічні послуги жителям не гірші, чим до обєднання, і де буде розміщений центр об’єднаної територіальної громади.

Разом із тим Володимир Міцук повідомив, що, наприклад, у селі Білозір’я перспективу такого об’єднання сприймають позитивно.

На чому зголосились учасники обговорення, так це на тому, що для подібного об’єднання потрібна політична воля.

– Зараз ніхто на себе не хоче взяти відповідальність за цей процес, – зазначає сільський голова Руської Поляни Андрій Шапран. – Можливо, варто впровадити пілотний проект на базі одного з районів Черкащини, щоб оцінити реальні результати. Те, що відбувалося у Польщі – це одне, а ми живемо в Україні.

– Моя думка, що народ поки не готовий до добровільного об’єднання. У селі – найбільш консервативне населення, тому будь-яка реформа лякає людей. Вони просто не довіряють реформам. Тому зараз потрібно напрацювати моделі об’єднання, врахувавши всі моменти, а тоді виносити їх на широкий загал.

Моделі об’єднаних громад представить робоча група, до складу якої ввійдуть представники райдержадміністрації та сільські, селищний голови.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x