Поляки ділилися з черкащанами досвідом впровадження реформ

Поляки ділилися з черкащанами досвідом впровадження реформ

Сьогодні в малій сесійній залі Будинку рад проходить Міжнародна конференція «Громадські ради як механізм співпраці влади і громадськості. Польській досвід та українські реалії і перспективи».
Конференція відбувалась у рамках проекту «Активні Громадські ради: сприяння співпраці громадського суспільства з державною адміністрацією в Черкаській області», який реалізується Фондом ВІКНО НА СХІД спільно з Черкаською обласною організацією Комітету виборців України за підтримки облдержадміністрації, Громадської ради при ОДА та облради.

Проект перебуває під почесним патронатом Надзвичайного і Повноважного посла Республіки Польща в Україні пана Генрика Літвіна, якій особисто був присутній на конференції. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Поляки ділилися з черкащанами досвідом впровадження реформ

– Це спільний український-польський проект. Польща вийшла з ініціативою поділитись своїм досвідом у запровадженні реформ, у першу чергу в сфері співпраці влади і громадськості. Це те, що в Польщі запроваджувалося ще в 90-роках минулого століття. І сьогодні вони хочуть поділитися з нами своїм досвідом. Таким чином активізувати діяльність громадських рад, співпрацю влади й громадськості на Черкащині. Дуже приємно, що сам Посол Польщі Пан Генрик Літвін узяв цей проект під власний патронат, – відзначив Максим Михлик, голова ЧОО КВУ.

За словами пана Марціна Свенціцькі, депутата Сейму Республіки Польща, координатора групи експертів у справах реформи самоврядування в Україні, досвід польських реформ, що стосуються місцевого самоврядування дуже позитивний:

– У польських гмін є багато місцевих повноважень, фінансова самостійність, вони отримують місцеві податки й мають частину з загальнодержавних податків. Вони є господарями своєї території. Місцеве управління добре працює в Польщі: окремі компетенції, немає ієрархії, контроль лише з законодавчої точки зору. Керівний апарат у регіонах дуже скорочений, він існує лише на рівні воєводств, підпорядковується прем’єр-міністру.

Поляки ділилися з черкащанами досвідом впровадження реформ

Звичайно, не без проблем відбувся перехід на таку форму правління в Польщі.

– По-перше, це невелика кількість часу, адже дуже малий період лишався до виборів. І уповноважений представник прем’єр-міністра підготував цю реформу дуже швидко, тому що працював лише над нею. Це був не політик, а експерт. Крім того, він мав своїх делегатів у регіонах, які допомагали впроваджувати ці реформи, – розповів про досвід пан Марцін. – Українська влада розуміє, які реформи треба провести, але робота ця не йде так швидко, як би хотілося. В Україні також для проведення реформ треба міняти Конституцію, це займе час і буде дуже важко підготувати нові закони до вибрів у місцеві ради, що заплановані цієї осені. Можливо українцям треба перенести дату виборів, адже вони мають проводитись за новим законом до нових органів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x