Найчастіше від нападів мігрені страждають жінки

Найчастіше від нападів мігрені страждають жінки

Перші згадки про мігрень зустрічаються у клинописних таблицях давньошумерського епосу, що датуються 3 000 р. до н. е. Сам термін «мігрень» є спотвореним грецьким словом «гемікранія», яке було запропоноване знаменитим римським лікарем II століття Клавдієм Галеном і означало «біль половини черепа».

Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Мігрень — захворювання, що характеризується сильним (переважно одностороннім) головним болем, який супроводжується вегетативними порушеннями в організмі, нерідко нудотою, блювотою, світло- і шумобоязню.
Типового хворого на мігрень можна охарактеризувати як досить амбітну людини, орієнтовану на великі успіхи в кар’єрі, особистому житті. У таких людей мігрень носить гостріший характер, ніж у інших. Факторами ризику, що провокують мігрень, вважаються також емоційна нестійкість, схильність до депресій, діабет, куріння, прийом (зокрема з метою контрацепції) великих доз естрогену. Жінки страждають від мігрені втричі частіше, ніж чоловіки. Велике значення має спадковість, особливо по лінії матері. А якщо напади мігрені бувають у обох батьків, то в дитини тільки один шанс із десяти залишитися здоровою. Викликати напад різкого головного болю можуть такі чинники: довге перебування в накуреному або задушливому приміщенні, зміна погоди, початок менструації у жінок, зневоднення, порушення режиму харчування. Провокаторами мігрені бувають певні запахи, продукти (шоколад, сир, горіхи), напої (какао, кава, червоне вино). Для кожної людини це досить індивідуально.

Побороти мігрень допоможуть і деякі народні засоби

Лікування рухом. Хворий на мігрень під час відсутності нападів головного болю повинен старатися бути доволі активним. Причому ця активність не обов’язково має бути пов’язана з фізичною працею. Швидше навпаки. Наприклад, якщо ви працюєте в офісі й мало рухаєтеся, то лікувальна фізична активність повинна носити інтенсивний характер: біг підтюпцем, теніс, ходьба, тривала прогулянка, баскетбол, бадмінтон, аеробіка, танці, заняття на тренажерах і т. ін. Якщо ж ваша робота фізично важка, тоді вам необхідне нейтральне розвантаження. Для цього добре підійдуть плавання в басейні, дихальна гімнастика у-шу, йога, заняття на тренажерах, прогулянки пішки, робота на присадибній ділянці. Завдяки фізичної активності посилюється вентиляція легенів, циркуляція крові, відбувається розслаблення напружених м’язів і напруга ослаблених м’язів. Рух сприяє поліпшенню обмінних процесів, стимулює роботу надниркових залоз і вироблення «гормону щастя» серотоніну, що сприяє зниженню больового синдрому.

Лікування харчами. Як відомо, їжа в житті людини відіграє величезне значення. Якщо харчуватися правильно й раціонально, можна уникнути багатьох хвороб, і навпаки. Поради дієтологів, звичайно, ж безцінні. Але найкращий дієтолог — це ваш організм. Вживайте переважно ті продукти, що вирощені у вашій місцевості. Краще, якщо така їжа буде свіжою і якісною. Консервовані овочі й фрукти замініть соліннями та сухофруктами. Такий варіант заготовок вітамінів на зиму набагато корисніший. Дотримуйтеся режиму харчування. Їжте, коли ви дійсно голодні. Пийте, коли відчуваєте спрагу. Слідкуйте за роботою вашої видільної системи і шлунково-кишкового тракту. Не переїдайте, оскільки надлишки їжі перетворяться на гниючі залишки, що будуть отруювати ваш організм. І ця інтоксикація відгукнеться головним болем.

Фітотерапія. Лікування препаратами, виготовленими з рослинної сировини, є ефективним народним методом боротьби з мігренню. Рекомендовані наступні рецепти:

Лимонний сік. При сильному головному болі вичавте половинку лимона і випийте отриманий сік залпом. Повторюйте процедуру через кожні 2 години. При підвищеній кислотності шлунку цей спосіб застосовувати не варто.
Картопляний сік. Свіжий сік із картоплі вживати щодня (по 50 г двічі на день), поки напади мігрені не відступлять.
Зелений чай. Заваріть міцний зелений чай. Пийте відразу ж, як відчуєте сильний головний біль. Можна до чаю додати скибочку лимона або трохи меду.
Трав’яний чай із ромашки лікарської. Заваріть 1 столову ложку квіток ромашки склянкою окропу. Пийте 4 рази на день по 1/4 склянки.

Ароматерапія. Застосування ефірних олій також сприяє позбавленню від мігрені. Для боротьби з головним болем рекомендується застосовувати олії кардамону, полину, бергамоту, апельсинового дерева, лавра, імбиру, лаванди, герані. Їх можна додавати в ванну, наносити на зап’ястя, внутрішню сторону ліктьових і колінних згинів, виски.
Протипоказання при мігрені: алкоголь, куріння, відсутність відпочинку.

Тверді сири та шоколад провокують головні болі

Валентина ДРОБОТЕНКО, лікар-невропатолог Черкаської обласної лікарні:

– Мігрень – це хвороба, що характеризується не монотонним, а приступоподібним головним болем. Частіше такими приступами страждають жінки, хоча й серед чоловіків мігрень не рідкість.
Приступи головного болю можуть бути з аурами чи без них. Що це означає? З аурою — це коли наявні світло- й шумобоязнь, зорові галюцинації. Зазвичай під час такого приступу хворий не може ні рухатися, ні працювати. Спостерігаються й оніміння кінцівок, обличчя. Можуть бути напади нудоти чи блювоти. Такі приступи мігрені можуть тривати три-чотири доби. Після цього людина дуже виснажена й слабка.

Провокаторами цієї хвороби можуть бути як зовнішні, так і внутрішні чинники. До зовнішніх належать: алкоголь, тютюнопаління, вживання в великих дозах твердих сирів чи шоколаду, а також перебування протягом тривалого часу в погано провітрюваному приміщенні, або ж у загазованому місці.
Причиною мігрені може навіть слугувати шапка, що дуже стискає голову. Напад головного болю може спровокувати й сильне фізичне навантаження.
До внутрішніх причин зараховують звуження судин, спадковість, аномалію розвитку судин головного мозку і шийного відділу хребта та гіпертонічні хвороби.

Є ряд препаратів, які можуть допомогти зняти головний біль. Крім того, якщо ви страждаєте такою хворобою, варто більше часу проводити на свіжому повітрі, а не у задушливому приміщенні. Виконуючи монотонну роботу, треба періодично відволікатися. Корисним для організму є також загартовування. Важливо й те, як ви харчуєтесь. Їжа має бути переважно рослинного походження, а не тваринного, обов’язково збагачена вітамінами. Якщо вас часто непокоять головні болі, тоді тверді сири й шоколад краще взагалі виключити зі свого раціону. Ще одна з причин, що може впливати на виникнення мігрені, — надмірна вага. Тому слідкуйте й за цим.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x