У ЧНУ відкрили військову кафедру

У ЧНУ відкрили військову кафедру

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького ввійшов до переліку вищих навчальних закладів, на базі яких проводиться військова підготовка. Відповідна постанова затверджена Кабінетом Міністрів України 25 березня 2015 року. Про це «Новій Добі» повідомила прес-служба ЧНУ.

Тривалі перемовини, переписка й спільні зусилля увінчалися успіхом. Ще в липні голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, міський голова Сергій Одарич і виконувач обов’язків ректора університету Олександр Черевко звернулися до міністерств освіти і науки, оборони України щодо створення на базі університету військової кафедри для відповідної підготовки студентів навчальних закладів Черкащини. Це рішення продиктоване ситуацією на Сході України та нагальною потребою в військовій підготовці молоді.

У Черкаському національному військова кафедра раніше існувала, але ліквідована, як і в інших 29 вишах України, коли питанням оборони держави не приділяли належної уваги.

П’ять років тому ЧНУ імені Хмельницького уклав угоду з Сумським державним університетом про навчання студентів на кафедрі військової підготовки. За цей час близько ста студентів університету виявили бажання отримати військову спеціальність і вступили на кафедру військової підготовки Сумського університету. Складність полягала у формі організації навчання. Студенти змушені були їздити на короткочасні сесії, де займалися практичною і теоретичною військовою підготовкою. А в цьому навчальному році навіть такої можливості не було – навчання проводилося дистанційно.
Попри труднощі, студенти першого випуску вже отримали погони офіцерів запасу. І кількість тих, хто бажає навчатися на військовій кафедрі, неухильно зростає. Тож відкриття військової кафедри в рідному університеті для всього колективу є подією.

Не приховує емоцій і виконувач обов’язків ректора Олександр Черевко:
– Це одне з серйозних досягнень, яким по праву можемо гордитися. Ми поставили перед собою задачу, і перший її етап спільно з Міністерством освіти і науки успішно реалізували.
Сьогодні є потреба в нарощенні чисельності наших Збройних Сил. Тому військові кафедри потрібні, але зміст навчання й підготовки треба привести у відповідність із сучасними вимогами. Потрібно усвідомити, що непідготовлених людей у район бойових дій відправляти не можна. Маємо забезпечити базовий рівень підготовки, щоб у разі мобілізації в обмежені терміни можна було дати поглиблену підготовку за військово-обліковою спеціальністю. Тобто систему підготовки треба адаптувати до нових вимог, які ставить сьогодні ситуація на Сході.
Тепер розпочинається рутинна робота зі створення умов для навчання майбутніх військових, підбору кадрів, затвердження навчальних планів і програм. До слова, щодо кадрів. Плануємо залучати до бойового вишколу молоді учасників АТО. Такими є вимоги Президента й вищого військового керівництва. Переконаний, що цей проект буде успішним, тому що потрібний і людям, і державі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x