Субсидії по-новому: призначення – простіше, відповідальність – жорсткіша

Субсидії по-новому: призначення – простіше, відповідальність – жорсткіша

Зростання цін на комуналку примусить багатьох черкащан згадати про такий вид соцзахисту, як субсидія. Уряд обіцяє, що новий порядок буде простішим за попередній, причому тут цілком усвідомлюють, що кількість користувачів субсидій зросте у 7-8 (!) разів. Сам розмір субсидій зросте у 4-6 разів, підрахували в Мінсоцполітики. Урядовці заспокоюють: грошей в Держбюджеті передбачено достатньо, усім вистачить, соціальної напруги вдасться уникнути, кризи неплатежів теж. Про новий порядок призначення субсидій «Нова Доба» дізналася безпосередньо від Віталія Музиченка, директора департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціального захисту України.
Отже, про субсидії по порядку.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

1. Новий порядок призначення субсидій впроваджується з 1 травня.
У зв’язку з підвищенням тарифів люди вже зараз намагаються знайти допомогу в органах соцзахисту. Проте поспішати не варто. Новий порядок – значно простіший для громадян. Тому варто зачекати і звертатися за призначенням субсидій саме з 1 травня, коли він набуде чинності.
У Мінсоцполітики обіцяють вже до 15 квітня розіслати всім платникам компослуг бланки заяв на субсидію. Раптом хтось не отримає, бланк можна взяти в органах соцзахисту. Форма для заповнення розміщена на сайті Мінсоцполітики (www.mlsp.gov.ua) і її можна роздрукувати самому. Заяву і декларацію громадяни заповнюють самотужки і приносять в управління соцзахисту (можна навіть не ходити, а надіслати поштою). Це все. Далі орган соцзахисту приймає рішення, вираховує розмір субсидії, з’ясовує обсяги споживання в громадянином компослуг в організаціях, що ці послуги надають – все роблять самі, громадянам більше ні про що перейматися не треба.

2. Вводиться декларативний принцип на етапі призначення субсидій. Це означає, що субсидію призначатимуть, виходячи з тих даних, які людина сама повідомить про себе. У деклараціях міститься мінімум інформації, який необхідний для того, щоб управління соцзахисту могло прийняти рішення про призначення (чи не-призначення) субсидії.
Нагадаємо, раніше потрібні були довідки про доходи з місць роботи всіх зареєстрованих в квартирі за півроку, заповнити декларацію про доходи та майно всіх мешканців.

3. Наявність автомобіля чи паю – не перешкода для отримання субсидії.
Раніше враховувались абсолютно всі види доходів. Навіть ті, які людина фактично не отримувала.
– Якщо є в наявності земельна ділянка – навіть якщо не здана в оренду, перерахували за загальним коефіцієнтом і врахували 20 гривень доходу, – розтлумачує пан Музиченко. – З травня ми «відв’язуємо» субсидії від майна. Субсидії будуть призначатись на підставі фактично отриманого доходу.
Для цього органи соцзахисту будуть використовувати інформацію фіскальних служб. Людина працює, отримує зарплату, має пай, отримує орендну плату – з усіх доходів вона платить податок. Виходячи з розміру податку, органи соцзахисту визначають розмір доходу і відповідно до цієї цифри призначають субсидію.

– Тобто якщо у вас є пай, ви здаєте його в оренду, отримуєте дохід, сплачуєте з нього податок – цей дохід буде врахований. Не здаєте пай в оренду – він не буде врахований. Сам факт наявності у людини майна ще не є критерієм того, багата вона чи бідна. Просто в неї є пай, отриманий внаслідок розпаювання. А от якщо вона отримує з нього дохід – орендну плату – значить, в неї є гроші, які вона може витягти з кишені й заплатити за комунальні послуги, пояснює пан Музиченко.

За старим порядком субсидія не призначали сім\’ї, в якій хтось володіє кількома житловими приміщеннями або декількома автомобілями, або в ній є працездатна людина, яка не працює. Не призначали субсидію й сім\’ї, що зробила придбання на суму, яка в 10 разів перевищує прожитковий мінімум. Тепер же єдине обмеження – покупка від 50 000 грн.

4. Субсидія призначатиметься на рік. Ще одне нововведення – терміни. Субсидія призначатиметься на рік, дані про доходи теж беруться за рік, а не за півроку, як раніше. Причому, навіть якщо громадянин прийшов за субсидією в травні або червні, дані про його доходи братимуться за попередній календарний рік – з 1 січня по 31 грудня 2014 року. Це пов’язано з тим, що дані про доходи перевірятимуться за цифрами фіскальної служби, а в них інформація зберігається по роках.

5. Розмір обов’язкового буде підбиратися індивідуально.
Розмір обов’язкового платежу (який лягає в основу розрахунку субсидії) тепер буде підбиратися індивідуально. Він залежатиме від розміру щомісячного доходу сім’ї в перерахунку на 1 людину. Раніше він становив 10% або 15% від сукупного доходу сім\’ї. Тепер, наприклад, якщо дохід на одного зареєстрованого в будинку мешканця становить 1000 грн, то він сплачує за ЖКГ трохи більше 6 % від свого доходу. Якщо дохід становить півтори тисячі, то відсоток обов’язкового платежу сягає 9,57 %. Тобто, що більший дохід, то більший відсоток платиться. Таблицю з розрахунку обов’язкового відсотка платежу можна знайти на сайті Міністерства соціальної політики в рубриці «Все про житлові субсидії», підрубрика «Розрахунок розміру платежа при наданні субсидії» за посиланням http://www.mlsp.gov.ua/labour/control/uk/publish/article?art_id=173647&cat_id=160234 Тут же є «Калькулятор розрахунку субсидії», де кожен може прорахувати приблизний розмір субсидії для себе http://www.kmu.gov.ua/control/calculator. Усе це зроблено для того, щоб громадяни могли прикинути, чи варто їм писати заяви і заповнювати декларації, адже багато хто, побачивши, що субсидія для нього становитиме 20 гривень, просто не захоче завдати собі клопоту з її оформленням.

На допомогу зможуть претендувати і особи, які орендують житло. Раніше це було неможливо. Як пояснив пан Музиченко, оформляти субсидію може людина, на яку відкрито рахунок на оплату комунальних послуг. У цьому випадку в людини на руках має бути договір оренди. Щоб орендар міг оформити субсидію, на нього повинен бути відкритий рахунок для оплати комунальних послуг. Такий рахунок відкривається безкоштовно, але для цього потрібна згода господаря.

6. Підвищено відповідальність за надання неправдивих даних. Інформація, надана громадянами, буде ретельно перевірятися. Якщо органи соцзахисту виявлять, що громадянин збрехав у декларації про свої доходи, то надання субсидії, по-перше, припиняється, по-друге, надміру перераховані кошти повертаються громадянином державі у подвійному розмірі. Тобто, за шахрайство буде покарано.
– Можливо, людина просто допустила помилку при заповненні декларації і свідомого бажання ошукати не було. У такому випадку розмір субсидії просто буде перераховано, – запевнив Віталій Музиченко.


Коментар фахівця

– Станом на 1.03.2015 субсидіями на житлово-комунальні послуги скористалося понад 59 тис. сімей області, що майже на 11 тис. сімей більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Сума нарахувань збільшилася майже на 36 млн. грн. і становить понад 56 млн. грн., – говорить Алла Нечипоренко, заступник начальника управління соціальних виплат та документообігу – начальник відділу соціальних виплат та пільг Департаменту соціального захисту населення ОДА. – Збільшилися також розміри призначених субсидій. Якщо середній розмір фактично наданих житлових субсидій у лютому 2014 року становив 213,6 грн., то у лютому 2015 року – 410,2 грн.

У разі підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги перерахунок діючих субсидій проводиться в автоматичному режимі без звернення їх отримувачів.

Перевірка наданих у декларації даних здійснюватиметься органами соціального захисту вже після призначення субсидій, шляхом здійснення запитів до Державної фіскальної служби і Пенсійного фонду.

У разі подання неповних чи недостовірних даних про доходи і витрати заявник буде змушений повернути отриману субсидію у подвійному розмірі.
У квітні 2015 року кожне домогосподарство області одночасно з рахунком для оплати енергоносіїв повинно отримати спрощені форми заяви та декларації для звернення за призначенням субсидій, які надаватимуться на 12 місяців і продовжуватимуться без особистого звернення громадян.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x