Особистий простір

Часто останнім часом задають питання про особистий простір у сім’ї, у стосунках між дружиною і чоловіком. Скільки його має бути, чому одні все контролюють, телефонують чоловікові або дружині кожні півгодини з питанням: «Ти де?», інші – зроблять лише один-два дзвінки за день. Одні дружини можуть купувати майже все без згоди чоловіка і це сприймається всіма членами сім’ї адекватно, інші – узгоджують все, навіть, до дрібних речей. Одні вважають, що все треба тримати під контролем і тоді буде порядок у сім’ї, інші, навпаки, дають максимум свободи, включаючи можливість зради, аби тільки «я не знав(ла)».

Звичайно, кожна сім’я індивідуальна і робити загальні висновки про існуючі стосунки складно. Просто можна зробити невеликий аналіз, щоб зрозуміти, чому так відбувається. По-перше, казати, як має бути правильно і як неправильно, неможливо, тому що когось наявні стосунки будуть влаштовувати, а для когось це буде здаватися абсолютно неможливим для нормального життя. З одного боку, це модель батьківської сім’ї, у якій виросла людина. Свідомо чи несвідомо, вона буде намагатися повторити її основний меседж. І якщо, в основі стосунків батьків був гіперконтроль, то це буде наслідуватися. Якщо абсолютна свобода дій, то це також буде повторюватися. За бажанням все контролювати, ховається страх, що зламається налагоджена система і людина не справиться з поломкою і налагодженням нової. За бажанням контролювати свого партнера ховається страх, що проміняють на когось іншого, не просто іншого, а кращого. За таким страхом, у свою чергу, ховається такий собі комплекс меншовартості, що хтось може бути кращий за мене і для внутрішнього «Я» людини це буде такою трагедією, від якої вона заздалегідь себе оберігає. Часто у соцмережах гуляють статуси на кшталт: «Якщо кохає, то ніколи не буде зраджувати, бо зрада – це пошук кращого, це порівняння. А той, хто любить не буде порівнювати». У житті все трохи не так романтично.

Хоча б тому, що порівняння – це розумова операція, якою людина оволодіває з раннього дитинства і без якої мислення і розумові дії просто неможливі. Єдине, що у всіх різні об’єкти порівняння. І потім, якщо партнер знаходить іншу людину, це не означає, що вона краща за вас, це означає, що вона йому підходить більше. Задовольняє саме його основні потреби. Комусь не вистачає інтелектуального спілкування, той буде шукати таку людину, комусь вареників і борщів, тому найрозумнішу жінку можуть проміняти на хазяйку тощо. Така ж історія і з чоловіками. Тому і теоретично, і практично всіх з кимось порівнюють, але під себе.

Все проконтролювати просто неможливо, тому й не треба витрачати на це нерви, здоров’я і час. Краще намагатися зрозуміти, що саме так потрібно вашому партнеру. А стосовно приватного простору, то у кожного він різний. Колись американці були на екскурсії в с. Моринці, дивилися хатинку, у якій народився Тарас. Все обдивилися, а потім запитали, мовляв як же тут можна було жити, тут немає ніякої privacy. Особистий простір для них дуже важливо. У нас це тільки набуває актуальності. Тому що після наших маленьких квартирок, хрущівок, всі звикли до колективізму. Хоча, є у психології такий розділ як проксеміка, який вивчає, скільки простору треба людині. Існує аж чотири зони. Але найперша, інтимна. Приблизно на відстані витягнутої руки, це зона, котру ми найбільше оберігаємо і впускаємо туди тільки найближчих і найрідніших. І коли чужа людина підходить досить близько, ми відчуваємо дискомфорт, нас виводять із рівноваги. Це звичайний спосіб психологічної маніпуляції. Однозначно, що особистий простір іншої людини треба поважати, навіть у одній сім’ї, навіть дитини, чоловіка чи дружини. І якщо у них виникає бажання побути на самоті, це не означає, що «все пропало, шеф», це означає, що особистий простір все-таки має місце бути. Кожна сім’я, як живий організм, що функціонує по-своєму. Хтось любить все робити разом, хтось любить більше самостійності і свободи, хтось перекладає всю відповідальність і всі рішення на свого партнера. Все по-різному. Головне, щоб людей це влаштовувало. Обох. Щоб їм, у їхніх, і тільки їхніх стосунках було комфортно.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x