Бактеріальний туберкульоз поширюється через погіршення життя черкащан

Бактеріальний туберкульоз поширюється через погіршення життя черкащан

Заступник головного лікаря з медичної частини КЗ «Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер» Володимир Очеретнюк на засіданні обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу поінформував про розроблену обласну цільову соціальну програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2013–2016 роки. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській ОДА.

За 2014 р. на туберкульоз захворіло 719 осіб, що менше на 6,7%, ніж позаторік. Зменшення захворюваності на туберкульоз спостерігається й серед дитячого населення.

Проте питома вага бактеріального туберкульозу торік дещо збільшилась і становить 60,6%, проти 51,5% за 2013 р. Це стосується й деяких інших типів цього захворювання. Показники погіршилися за рахунок покращення лабораторної діагностики (з січня 2014 р. введено в експлуатацію обладнання для молекулярно-генетичного методу дослідження), а також через погіршення соціально-економічного стану населення області.

Тож, за словами лікаря, виконання заходів Програми дасть змогу обмежити поширення туберкульозу та ко-інфекції (ВІЛ/туберкульоз) і знизити рівень захворюваності на туберкульоз до 50 випадків на 100 тис населення; стабілізувати смертність від туберкульозу та його наслідків на рівні 10 на 100 тисяч населення; досягти зниження рівня захворюваності та смертності від туберкульозу не менше, як на 1% щороку; запобігти поширенню мультирезистентного туберкульозу тощо.

Учасники заходу дійшли спільної думки про те, що необхідно обов’язково впроваджувати обласні програми протидії поширенню зазначених хвороб серед населення. А також зосередити особливу увагу на тому, щоб акумулювати всі сили та засоби організацій, структур і влади для пошуку в майбутньому коштів для боротьби з нещадними захворюваннями.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x