Землі потрібно передати в розпорядження місцевих рад, – Геннадій Бобов

Землі потрібно передати в розпорядження місцевих рад, – Геннадій Бобов

Сьогодні в Україні склалася катастрофічна ситуація в сфері земельних ресурсів. Земельні ділянки, що десятки років використовувалися місцевими жителями як городи, раптом переходять у власність невідомих осіб. На ділянках, які все життя належали громадам і використовувалися для випасу худоби, починають зводити височенні паркани. Підставні особи забирають землі у фермерів і господарств. Селян змушують віддавати свої землі, які належать їм із діда-прадіда, невідомо кому. Водночас у місцевих рад дуже часто не вистачає вільних ділянок для того, щоб згідно з чинним законодавством надати їх Героям, які воюють на Сході країни.

До мене як до народного депутата надходять десятки колективних звернень щодо справжнього бандитизму, що сьогодні коїться в нашій області. Люди доведені до відчаю й готові на все. Хочу всіх запевнити: я реагую і буду реагувати на кожен випадок несправедливого захоплення землі в межах своєї компетенції. Але, на жаль, дуже часто виходить так, що землю в селян забирають саме згідно з діючими законами. І це проблема не лише Черкащини, а й усієї України.

Вихід є лише один — змінити законодавство. Треба надати місцевим радам реальне право розпоряджатися землею. Тоді чиновники не зможуть без погодження, на свій власний розсуд, розбазарювати народні землі. Для цього потрібно передати з державної форми власності до комунальної ті землі, що розташовані за межами населених пунктів на території сільських, селищних і міських рад. Також місцевим радам необхідні повноваження щодо виділення земельних часток їхнім власникам на місцевості та повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності. Новий закон зможе наповнити місцеві бюджети й раз і назавжди зупинити переділ землі та тіньові схеми.

Профільний комітет Верховної Ради, до складу якого я входжу, ще у грудні минулого року рекомендував парламенту прийняти відповідний законопроект. Точилася гостра дискусія, але нам удалося переконати депутатів підтримати цей документ. Однак деякі політики вирішили заблокувати прийняття цих вкрай потрібних для людей змін.

Вони стверджують, що надавати територіальним громадам право розпоряджатися землями, які знаходяться навколо міст і сіл, – несправедливо. Ці політики хочуть, щоб і надалі ці землі контролювала купка людей у Києві та обласних центрах. Вони говорять, що передача повноважень з вирішення земельних питань на рівень місцевих рад призведе до корупції.

Насправді це перекручення фактів. Корупція існує й сьогодні. Чиновники вимагають хабарів, людська земля роздається направо й наліво. Земельна мафія забирає собі найкращі шматки, ігноруючи інтереси громадян. При цьому громада міста чи села не має ніякої змоги проконтролювати чиновників. Якщо ж передати повноваження місцевим радам, то люди в будь-який момент зможуть запитати в місцевих депутатів чи сільського голови, що ж сталося з їхніми ділянками. У такій ситуації можна створити ефективну систему народного контролю за землями громади. Вважаю, що саме така система реального народовладдя потрібна Україні.

Як народний депутат я докладаю і надалі докладатиму всіх зусиль для того, щоб цей законопроект був прийнятий. Голосував за нього на засіданні Комітету, голосуватиму в сесійній залі, настійно переконую депутатів у необхідності його прийняття. Але сьогодні потрібна й Ваша допомога. Необхідно продемонструвати депутатам, які вагаються, що люди підтримують цю ініціативу.

Тому я оголошую кампанію зі збору підписів на підтримку законодавчої ініціативи щодо передачі державних земель у власність громад і надання додаткових повноважень із розпорядження землею місцевим радам. Мої представники будуть збирати підписи в усіх небайдужих громадян у кожному районі округу. Ви також можете надіслати листа з метою підтримки цієї законодавчої ініціативи на адресу однієї з моїх громадських приймалень або завітати туди особисто.
Разом ми переможемо!

Щиро Ваш, народний депутат Геннадій Бобов

Землі потрібно передати в розпорядження місцевих рад, – Геннадій Бобов

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x