У Черкасах пропонують збудувати унікальний завод з переробки ТПВ

У Черкасах пропонують збудувати унікальний завод з переробки ТПВ

Унікальність цього заводу полягає в тому, що відходи не сотруються, як на інших підприємствах такого типу, а повністю утилізуються.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

У всьому світі таких заводів близько 40. Технологія, за якою він працює, абсолютно оригінальна.
– Це не сміттєсортувальний завод, як зазвичай. Він переробляє 100 % твердих побутових відходів. Відходів – нуль. На полігон не потрапить нічого, – сказав, презентуючи проект побудови такого підприємства, Іван Ландарь, національний експерт з енергозберігаючих технологій, академік МАФОБ, віце-президент Асоціації «МАТЕК». – Більше того: завод здатен переробити не лише свіжі відходи, а навіть старі захоронення на полігонах. Території, що нині перебувають під сміттєвими звалищами, можуть бути повністю звільнені й, так би мовити, повернуті до нормального життя. Землю можна буде використовуати за її прямим призначенням. Навіть важкий фільтрат можна буде очистити до рівня питної води – такі технології теж вже є.
Будівництво заводу, здатного переробити 100 тисяч тонн ТПВ на рік, обійдеться у 30 млн євро. Сума чимала, але це в рази дешевше, ніж будувати кілька сміттєсортувальних заводів. До того ж, ця технологія має ще кілька переваг.

– Завод може однаково ефективно переробляти як побутові відходи, так і промислові. Завдяки його роботі можна позбутися старих сміттєзвалищ, що негайно позитивно позначиться на екологічному становищі регіону, – перераховує їх Олександр Коржов, генеральний директор ТОВ «ЕМІК-СТІМ». – Викиди забруднюючих речовин – у повітря, в воду чи землю – повністю відсутні. Більше того, завод вироблятиме паливо – горючі пелети – які вже погодилася закуповувати для своїх котлів Черкаська ТЕЦ. Решта «продукції» заводу також знайде собі застосування у виробництві будматеріалів.

Для будівництва заводу потрібно 4 гектари землі. Компанія «ЕМІК-СТІМ» готова вкладати свої кошти в цей інвестиційний проект. Його підтримує й Фріц Майес, провідний політичний діяч Федеративної республіки Німеччина по налагодженню зовнішньоекономічних стосунків з Україною. Він уже багато років присвятив саме проблемі переробки ТПВ і вважає, що для Черкащини це чи не єдине рішення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x