Маньківщина напрацьовує модель об’єднаних територіальних громад

Маньківщина напрацьовує модель об’єднаних територіальних громад

Днями голова Маньківської районної державної адміністрації Ігор Віштак за участю голови районної ради Василя Онищука провів розширену нараду з сільськими та селищними головами, секретарями та бухгалтерами сільських і селищних рад, керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, ключовим питанням якої був процес моделювання добровільного об’єднання місцевих територіальних громад та спрощеного механізму надання субсидій населенню на житлово-комунальні послуги.

Про це «Нова Доба» дізналася в Маньківській РДА.

З метою ознайомлення присутніх із досвідом створення моделі об’єднання територіальних громад Чорнобаївського району головний спеціаліст відділу інформаційної політики та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації Наталя Ширяєва підготувала відповідну презентацію із залученням мультимедійної відеотехніки. Також на розгляд присутніх був представлений робочий варіант моделі об’єднання для Маньківського району. Сільські та селищні голови мали змогу вносити свої пропозиції з приводу приєднання свого села до тієї чи іншої гіпотетичної територіальної громади, а також гостро поставили питання транспортного сполучення між населеними пунктами.

Про нововведення у податковому та бюджетному кодексі держави, які змінили підхід до формування місцевих бюджетів доповіла заступник начальника фінансового управління райдержадміністрації Тетяна Рудь. Зокрема вона наголосила, що нові правила перерозподілу доходів сільських та селищних громад спонукають до максимально можливої оптимізації управлінських структур на місцях. Як повідомила Тетяна Олександрівна, за умови об’єднання територіальних громад дохідна частина сільських та селищних бюджетів збільшиться на суму податку на дохід фізичних осіб, тобто в загальному на 17 мільйонів гривень. Громади матимуть змогу самостійно вирішувати доцільність утримання існуючої мережі закладів та їх штатної чисельності, а вивільнені кошти можуть бути спрямовані на розвиток населених пунктів.

Коментуючи проблему децентралізації влади на місцях начальник відділу освіти райдержадміністрації Артем Шевченко зазначив, що у районі в 2012 році створено 5 освітніх округів. Це дозволило оптимізувати нерентабельні школи та дитячі садочки й поліпшити матеріальну базу існуючих. Проте ще мають місце складнощі із підвезенням дітей на навчання.

Головний лікар центральної районної лікарні Юрій Кулик повідомив, що реформа адміністративно-територіальних одиниць району не матиме негативного впливу на функціонування мережі фельдшерсько-акушерських пунктів. Начальник відділу культури райдержадміністрації Людмила Фітенко доповіла, що у районі проведено максимально можливе скорочення видатків та визначено пріоритетні заклади культури і бібліотечної системи. Сільські та селищні голови підняли питання про об’єднання публічних та шкільних бібліотек. У ході палкої дискусії було вирішено вивчити законодавчу базу з даного питання.

У процесі обговорення фінансової складової об’єднання Молодецький сільський голова запропонував провести експеримент з’єднання двох територіальних громад і визначення позитивних та негативних моментів процедури децентралізації. Однак дана пропозиція була відхилена, так як необхідно проводити об’єднання територіальних громад одразу усього району.

Також, згідно порядку денного, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Людмила Загородна прозвітувала щодо надання житлових субсидій за 2014 рік та провела порівняльний аналіз звернення за допомогою на оплату житлово-комунальних послуг за перший квартал 2015 року. Під час доповіді Людмила Іванівна проінформувала присутніх стосовно змін у законодавстві щодо реформування порядку надання житлових субсидій та надала консультації з приводу оформлення необхідних документів.

Підсумовуючи засідання голова райдержадміністрації Ігор Віштак наголосив на необхідності готуватись до об’єднання територіальних громад та шукати шляхи оптимальної користі від даної реформи для пересічного жителя району.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x