На Чигиринщині кожне село хоче стати центром громади

На Чигиринщині кожне село хоче стати центром громади

7 квітня депутати обласної ради – голова постійної комісії з питань правової політики, законності і правопорядку Юрій Громовський та секретар постійної комісії з питань агропромислового комплексу, соціального розвитку села та земельних відносин Віталій Полях взяли участь у сходці села Боровиця Чигиринського району. Окрім жителів та представників керівництва села, в заході взяли участь також представники районної ради й райдержадміністрації. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській обласній раді.

На порядку денному сходки було два питання: добровільне об’єднання громад і децентралізація влади в районі. На зустріч зібралося близько 500 осіб, а їхня висока активність під час обговорення проблем засвідчила важливість цих питань для громадян.

Нерозуміння чи незнання процесу реформування й кінцевих цілей призводить до протиріч між жителями населених пунктів, небажання поступатись одне одному в питанні об’єднавчого центру майбутньої громади, страху перед майбутніми незручностями, а інколи – занепаду самого села. Місцеві жителі бажають, щоб добровільне об’єднання пройшло із центром громади у їхньому селі.

Як пояснив Юрій Громовський, реформою передбачено право місцевих громад самим вирішувати за яким принципом об’єднуватись (економічним чи географічним), але він наголосив, що визначатись потрібно якнайшвидше, щоб не втратити повноваження і ресурси, що будуть делеговані новоствореним громадам лише після об’єднання.

– Всі ми розуміємо, що головним для кожного жителя того чи іншого села є питання, яким буде місцеве самоврядування після завершення реформи. Слід відзначити, що структурно це будуть обласні ради, районні ради і ради громад, – сказав Юрій Дмитрович. – Відсутня буде підпорядкованість між цими рівнями самоврядування. Окрім того, кожен матиме «прямий вихід» на державний бюджет, тобто кошти будуть виділятись напряму бюджету області, району чи громаді… найнижча ланка – громади будуть мати найбільше повноважень і можливостей для врядування. Це, зокрема: соціальна сфера (школи, дитячі садки тощо), охорона громадського порядку, пожежна охорона, первинна медицина і швидка допомога, соціальний захист (субсидії, пенсійне забезпечення) та комунальне господарство. Це будуть сфери відання лише територіальних громад і лише вони будуть вирішувати, як і що розвивати, куди вкладати кошти та інше.

Депутати обласної ради більш детально зупинились на роз’ясненні інших завдань реформи, її етапах реалізації та результатах, наголосивши, що це процес не відворотній і позитивний для наших громадян, варто лише досконало розібратись у суті змін та не боятись перетворень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x