Черкащина налагоджує економічні зв’язки з Республікою Білорусь

Черкащина налагоджує економічні зв’язки з Республікою Білорусь

На зустрічі з працівником торговельно-економічної місії Посольства Білорусі в Україні Кирилом Камишевим, що відбулась 14 квітня, заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас запропонував нашим північно-східним партнерам кілька напрямків для співпраці на взаємовигідних засадах. Було чим відповісти й представнику сусідньої держави. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській ОДА.

– Свого часу економічні зв’язки між нашими країнами були розірвані, але наразі вони відновлюються, і це позитивні процеси, – наголосив Юрій Михайлович.

Як потужна сільськогосподарська житниця, наш край потребує сучасної й водночас недорогої техніки, подібної той, яку виробляють у Білорусі. Наразі понад дві тисячі черкаських фермерів використовують білоруські трактори та комбайни і здебільшого задоволені їх ціною та якістю. Проте через девальвацію гривні відбулося здорожчання. На це Кирило Камишев повідомив, що Уряд його країни планує до запуску програму пільгового кредитування українського споживача білоруської техніки, і не тільки сільськогосподарського призначення, що суттєво зменшить її ціну. А можливо, варто подумати і про спільне виробництво таких машин.
Водночас білоруси ладні купляти в нас товари продовольства.

– За 2014 рік товарообіг між Черкаської областю і Білоруссю становив близько 35 млн доларів позитивного сальдо на користь вашого краю, – каже Кирило Вікторович. – Ми надіємося, що після тривалої паузи запрацюють механізми міждержавної взаємодії, якнайшвидше проведемо міжурядову комісію. Це дасть змогу запроваджувати і розвивати проекти у різноманітних областях.

Передусім область зацікавлена в інвестиціях та технологіях. Юрій Сас окреслив багато ідей, які не тільки сприятимуть розвитку Черкащини, а й дадуть непогані дивіденти вкладникові. Зокрема, це стосується розвитку деревообробної промисловості, з огляду на наші багаті ліси. Є побажання відродити в райцентрі Драбів асфальтовий завод, що, враховуючи стан наших доріг, принесе прибуток у короткий термін. Ще одна цікава пропозиція полягає у відродженні водного шляху річкою Дніпро, що може пов’язати наші країни. Судноплавство збільшить транзитну привабливість двох держав, як і покращить торгове сполучення між ними.

Всі ці та інші пропозиції представник Посольства Білорусі погодився розглянути, щоб потім підготувати спільну програму дій.
– Треба шукати можливості використання наших потенціалів, а не будувати паркани. Іншого виходу немає. Якщо друзів ще можна вибрати, то сусідів не вибирають, і з ними треба завжди підтримувати нормальні стосунки. Через пропаганду ми можемо дивитися одне на одного недоброзичливо, але при прямому спілкуванні стереотипи руйнуються. У нас близька ментальність, я не відчуваю себе тут на чужині. Нам треба відновити регіональний діалог, обмін діловими візитами. У торгово-економічному партнерстві у нас все вийде, – підсумував Кирило Камишев.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x