Не дайте грипу жодного шансу

Не дайте грипу жодного шансу

За даними головного управління Держсанепідслужби в Черкаській області, з початку епідемічного сезону 2013 – 2014 років в області захворіло 50 083 особи, що становить 3,9 % від загальної кількості населення. Лише протягом минулого тижня на Черкащині захворіло 5 127 осіб, госпіталізовано 358 осіб. Якщо ви не хочете поповнювати цю сумну статистику, мусите підготуватися до серйозної боротьби з найнеприємнішою «зимовою» хворобою.

Не дайте грипу жодного шансу

Профілактика збереже здоров’я і гроші
Лікарі не втомлюються вкотре повторювати фразу, яку всі знають із дитинства: запобігти захворюванню значно легше, ніж лікувати. Це твердження якнайліпше підходить не лише до застудних хвороб, а й до вірусних.

Як переконують медики, в разі регулярної і систематичної профілактики застуди нормалізуються й поліпшуються функції всіх органів дихання і в цілому зміцнюється імунітет. Що ж собою представляє комплекс заходів щодо профілактики простудних захворювань?

Не дайте грипу жодного шансу

На першому місці – загартовування. Систематична дозована дія низьких температур на організм людини сприяє нормалізації функцій органів дихання, зміцненню імунітету й підвищенню захисних бар’єрів організму. У результаті організм протидіє не лише безпосередньому враженню органів дихання, а й з успіхом протистоїть будь-якому захворюванню, у тому числі й інфекційному.

Починати загартовування рекомендується в теплу пору року. Ходіть частіше босоніж, поменше кутайтеся в негоду, виконуйте щодня комплекс ранкової зарядки з відкритим вікном або на вулиці, бігайте, плавайте й більше гуляйте.

Не дайте грипу жодного шансу

Ще одним заходом щодо профілактики простудних захворювань та грипу є вакцинація. Дуже корисно зробити щеплення в своїй поліклініці перед початком респіраторного вірусного «сезону».

Крім того, для підвищення імунітету можна якийсь певний час приймати антивірусні засоби та полівітаміни з підвищеним умістом вітаміну С. Уживайте цитрусові, квашену капусту. Ці продукти містять велику кількість аскорбінової кислоти, яка має загальнозміцнювальну дію.

Не забувайте також уживати часник і цибулю, особливо в період епідемій грипу й ГРВІ.

Добрими помічниками в профілактиці застуди є спеціальні ліки для зміцнення імунітету, наприклад, настоянка ехінацеї, «Іммунал», «Золотий корінь» і т.д. Але, перед тим, як розпочати застосування цих засобів, ознайомтеся обов’язково з інструкцією із застосування цих препаратів. Ще таким же ефект мають прополіс, сік алое з медом, відвар вівса тощо.

Під час епідемій грипу та ГРВІ хорошою профілактикою буде використання оксолінової мазі та медичної маски.

Не дайте грипу жодного шансу

Лікуємося з розумом
Головне правило будь-якого лікування – не заважати організму. На перший погляд, це дуже просте й зрозуміле твердження, але значна частина хворих, а інколи навіть і лікарів, робить усе можливе для того, щоб порушити його. Це відбувається тоді, коли намагаються лікувати симптоми, аби полегшити відчуття і зробити період захворювання більш «приємним».

Підвищена температура, нежить, кашель і повна відсутність апетиту радості не додають, але саме за допомогою цих механізмів наш організм і справляється із застудою. Тому не поспішайте бігти в аптеку за антибіотиком чи ліками, які за 1 – 2 дні обіцяють вилікувати від будь-якої форми грипу. Вони це, справді, зроблять. І зовні ви не будете відчувати більшості симптомів грипу, у той час як усередині організм, напівоглушений, з останніх сил боротиметься і з вірусами, і з наслідками супершвидкого лікування.

Зважаючи на величезну кількість надсучасних засобів боротьби з грипом та ГРВІ й те, що нинішні хворі більше довіряють Інтернету, ніж професіоналам, радять звертати увагу на 3 речі, які не варто робити, якщо ви не хочете разом із грипом позбутися й левововї частки свого здоров’я та імунітету.

Не дайте грипу жодного шансу

1. Ніколи не збивайте температуру, якщо вона не піднімається вище 38,0 – 38,5 С °.
Коли температура тіла підвищується, то в організмі починає вироблятися інтерферон, білок, який допомагає організму в боротьбі з бактеріями й вірусами. Причому чим вище температура тіла, тим більше його виробляється. Якщо температуру збити, коли вона ще не встигла піднятися, то інтерферон не встигне виробитися або його кількість буде мізерно малою, і тоді хвороба триватиме набагато довше.

Але не варто й «переборщувати». Якщо температура піднялася до 38 С °, або ви себе дуже погано почуваєте вже при 37,5 С °, то, звичайно, варто її знизити.

Не дайте грипу жодного шансу

2. Не слід приймати краплі проти нежитю, що мають судинозвужувальну дію.
Нежить також є одним із способів боротьби організму з простудними захворюваннями. Це один із симптомів вірусного захворювання, тому його може й не бути, якщо застуда невірусного походження.

Організм використовує нежить як перешкоду проникненню інфекції далі в дихальні шляхи: горло й легені. Та й сам слиз, до речі, має особливі противірусні властивості.

Ваше завдання полягає в тому, щоб цей слиз не засох! Для цього підійдуть різні фізіологічні розчини: краплі «Салін», «Аквамаріс» та інші, звичайна кип’ячена вода з сіллю. Допоможе також масло обліпихи, шипшини, «Піносол» або ментолове масло. Можна спробувати й народні рецепти. Наприклад, можна розмішати 1 частину соку цибулі в 4 частинах кип’яченої води.

Такі ж популярні нині краплі «Називін», «Назол», «Санорин», які мають судинозвужувальну дію, тільки погіршать справу, тому їх застосовувати не варто.

Не дайте грипу жодного шансу

3. Не потрібно приймати ліки, які пригнічують кашель.
Кашель сприяє видаленню слизу, який скупчується в легенях, – мокротиння. Ваше завдання, як і у випадку з нежитем, не допустити висихання мокроти.

Без призначення лікаря ні в якому разі не приймайте засобів від кашлю, на зразок «Бронхолітину».

За наявності сухого кашлю на початку захворювання вам допоможуть муколітики, які збільшать кількість мокроти, і препарати, що розріджують її. Такі, як «Пектусин» і лакричний сироп. Після того, як кашель стане вологим, допоможуть відхаркувальні ліки, такі як «Амбробене», «Бромгексин», «Мукалтин». Продовжуйте також багато пити.

Із народних рецептів дуже популярні такі: цибулевий сік, злегка підсолоджений по 2 – 3 ложки в день, або тепле молоко змішайте зі свіжовичавленим морквяним соком у пропорції 1:1.

Добре допомагають від кашлю також компреси. Наприклад, можна натерти груди ведмежим жиром або свинячим салом, після чого гарно укутати. А можна зробити йодисту сітку. Допоможе також прогрівання грудної клітки мішечком із розігрітим вівсом або сіллю.

У боротьбі з відходженням мокротиння добре допомагає інгаляція. Можна придбати спеціальний інгалятор, а можна подихати над каструлею із завареною м’ятою, ромашкою і чебрецем, попередньо накрившись ковдрою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x