Грошей на притулок для тварин немає

Грошей на притулок для тварин немає

Про проблему бродячих тварин у містах і селах не говорили лише ліниві. Ще кілька років тому бездомних собак і котів просто знищували, але популяція чотирилапих безхатченків від цього не меншала. Розмножувалися на свободі, та й недобросовісні громадяни, не дбаючи про своїх колишніх домашніх улюбленців, просто викидали їх на вулицю. Для Шполянського району ця проблема теж не нова. Як можуть, у районі борються з цим явищем. Та найбільше бродячих псів у райцентрі.

У Шполянській міській раді нинішнього року теж узялися вирішувати цю проблему. Навіть на засідання виконкому міськради винесли окреме питання про відлов бродячих собак. Згідно з рішенням виконкому міської ради від 13 березня 2015 року, у нинішньому році комунальному підприємству «Благоустрій» надано дозвіл на відлов бродячих котів і собак. Для відлову за допомогою шприцемета Р1, як сказано в рішенні, у «Благоустрої» мають призначити відповідального за ці дії, забезпечивши його навчання та дотримання техніки безпеки при проведенні відлову. Як виконуватиметься рішення виконкому і чи страждатиме місто від бездомних тварин й надалі, пояснив заступник голови міста Віталій Плетінь:

– Проблема бродячих тварин – це проблема не лише Шполи, а й інших населених пунктів. Популяція котів і собак ніким не регулюється, як не регулює дану проблему і наше законодавство. З одного боку, недобросовісні господарі просто викидають домашніх улюбленців на вулицю, де ті швидко розмножуються. З іншого – без вживання будь-яких заходів вулиці райцентру можуть незабаром бути переповнені бродячими тваринами.

Ідеальний варіант – притулки для тварин, де утримуватимуть, щеплюватимуть чотириногих безхатченків. Але в нинішній час навіть говорити про створення притулків через брак коштів немає сенсу. Візьміть для прикладу нашу столицю. Якщо в Києві з його бюджетом функціонування притулків для тварин під загрозою, то що вже говорити про такі містечка, як Шпола. Тож у міській раді вирішили хоч якимось чином врегулювати ситуацію з бродячими собаками й котами. Хоча відразу хочу заспокоїти захисників чотирилапих друзів: шприцемет працівники «Благоустрою» застосовуватимуть лише проти агресивних собак і котів, які становлять загрозу оточуючим, особливо дітям.
А до решти громадян хотілося б звернутися з проханням не викидати своїх улюбленців на вулицю, за змогою провести стерилізацію кішок і собак, щоби надалі не наражати їх на страждання.

Катерина ВАЛЬЧИКОВСЬКА

Коментар психолога

«Зустріч із бродячою собакою може закінчитися в кабінеті психолога»

Кандидат психологічних наук, доцент ЧНУ ім. Б. Хмельницького Інна Кукуленко-Лук’янець:

– Хижі тварини, до яких належать і собаки, є одними з найдавніших ворогів людини. Страх перед ними закладений глибоко в нашій свідомості. Саме тому негативний досвід від зустрічі з собакою надзвичайно болісний для людини. Причому не має ніякої різниці, чи бродяча це собака, чи домашня. Психічна травма, отримана після нападу, може розвинутися в стійкий страх і навіть фобію. Дорослі люди з такими проблемами вміють справлятися. Стійкі натури забудуть про напад уже через місяць-другий, а для більш вразливих зустріч із твариною може завершитись і в кабінеті психолога.

Зовсім інша ситуація з дітьми. Їхня психіка ще досить нестійка і не вміє так швидко відновлюватися. Діти дужа важко переживають будь-які агресивні дії з боку тварини. Навіть раптовий гавкіт або гарчання можуть призвести в них до розвитку стійкого страху, який у подальшому переросте в фобію. Тому батьки мають дуже уважно ставитися до вибору місця, де гуляють діти, і слідкувати за тим, щоб там не було бродячих собак або недобросовісних господарів цих тварин, які переконані, що їхній песик (інколи завбільшки з відгодоване теля) дуже добрий і ніколи не нападе на дитину. Не треба забувати, що найвишколеніший пес не перестає залишатися, по суті, дикою твариною, для якої інстинкт залишається головною рушійною силою.

До речі, на цьому ґрунтується найпростіший але чи не найдієвіший спосіб захисту від собак. Якщо ви бачите великого пса, який біжить до вас із явно ворожими намірами, не намагайтеся його злякати чи втекти від небезпеки. На вашу агресію тварина відразу ж відповість своєю, а, побачивши втікача, кинеться наздоганяти. Такі дії їй підказує інстинкт мисливця. Втекти ж від собаки, навіть невеликої, під силу хіба що тренованому легкоатлету. Найкращий спосіб протидії: заспокоїтися і зробити вигляд, що тварина вас абсолютно не цікавить. Не можна робити різких рухів і взагалі краще зупинитися. При цьому, як переконують фізіологи, ні в якому разі не можна боятися. Коли людина боїться, в її кров у великій кількості виділяється адреналін. Хижаки це відчувають. Інстинкт підказує їм, що на того, хто їх боїться, треба нападати. Звісно, якщо йдеться про хвору тварину, особливо скажену, то тут подібні поради не допоможуть, оскільки психіка такого собаки порушена, і він сам не усвідомлює своїх дій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x