263 черкаських ліфти потребуватимуть капремонту наступного року

263 черкаських ліфти потребуватимуть капремонту наступного року

Відповідно до нормативів граничний строк роботи ліфта без капремонту 25 років. Цього року граничнодопустимий термін експлуатації закінчився у 247 ліфтів. Всі вони були відремонтовані. Наступного потрібно буду обов’язково відремонтувати ще 263. Нині вже проведено тендер та підписано договір експертного обстеження. Про це «Нова Доба» дізналася в міськвиконкомі.

– У середньому капітальний ремонт одного ліфта коштує від 18 до 25 тисяч гривень, – зазначає перший заступник директора департаменту-начальник управління житлово-комунального господарства департаменту ЖКК Черкаської міської ради Алла Грохольська. – Згідно з нормативами після 25 років роботи ліфт в обов’язковому порядку зупиняється на капітальний ремонт або повну заміну. Зважаючи на високу вартість останнього варіанту (це близько 210 – 220 тисяч гривень), як правило, після відпрацювання граничного терміну проводиться капремонт. Після чого термін експлуатації ліфта продовжується ще на 4 роки. В ідеальному варіанті, якщо ліфт відпрацював свій термін, то він має бути замінений. Але для цього має бути розроблена спеціальна державна програма і виділені відповідні кошти. Адже місцеві бюджети, звісно, не витягнуть таких витрат. Приміром, останній раз в Черкасах замінювали кілька ліфтів за державний кошт лиш 3-4 роки тому.

Алла Грохольська констатує, що проблема зношеності ліфтів у Черкасах з кожним роком буде зростати. Адже термін експлуатації левової частини ліфтового господарства у місті наближається до граничного допустимого терміну. А отже ті мають бути зупинені.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x