За 2014 зареєстровано в області 126 випадків хвороби Лайма

За 2014 зареєстровано в області 126 випадків хвороби Лайма

В Україні місцеві випадки кліщового вірусного енцефаліту серед людей реєструються майже щорічно в АР Крим та Волинській області. Ензоотичною з іксодових кліщових бореліозів вважається практично вся територія України, випадки хвороби Лайма зареєстровані в кожному адміністративному районі Черкаської області, в тому числі і в м. Черкасах. Усього на території Черкаської області в 2014 році зареєстровано 126 випадків захворювань на хворобу Лайма (кліщовий бореліоз), проти 137 випадків у 2013 році. Про це «Нова Доба» дізналася в ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України».

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, з’являється невелика червона пляма (еритема), що досить швидко – до півсантиметра за добу – колоподібно збільшується, головний біль, затверділість м\’язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м\’язів, нервової і серцево-судинної системи, а й навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: на протязі доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100 %.

Кліщовий енцефаліт – це природне вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, іноді навіть до летальних випадків. Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти та порушення сну. Вірус кліщового енцефаліту зберігається та розмножується в організмі кліща та передається наступним поколінням. Заразитися можна не лише під час кровосмоктання, а й при випадковому роздавлюванні кліща чи розчісування місця укусу та втиранні в шкіру зі слиною чи тканинами кліща збудника інфекції, при вживанні в їжу сирого молока інфікованих кіз, корів. Від хворої людини до здорової це захворювання не передається.

Що робити, щоб не допустити укусу кліща?
– Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.
– Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.
– Місце для привалів на природі звільніть від сухої трави, гілок, в радіусі 20-25 м.
– Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу.
– Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби – репеленти, що відлякують кліщі, які мають висновок санітарно-епідеміологічної експертизи.

Що робити, якщо кліщ присмоктався?
– Якщо Ви виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, видаліть його самостійно: змастіть кліща олією (але не заливайте, щоб не задихнувся), повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.
– Після видалення кліща змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою. Після видалення ретельно вимийте руки з милом
– Видаленого кліща необхідно досліджувати на зараженість, якщо він ще живий. Покладіть його в чисту ємність, яка щільно закривається зі злегка зволоженим шматочком вати або паперовою серветкою на денці. І протягом двох діб відвезіть в лабораторію медичної установи. Якщо це неможливо то кліща слід спалити.
– Упродовж двох тижнів щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі зверніться до лікаря!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x