Як відтермінувати настання клімаксу – в порадах лікарів та народної медицини

Як відтермінувати настання клімаксу – в порадах лікарів та народної медицини

Жіночий клімакс — це природний процес згасання репродуктивної функції організму, що відбувається в жінок у віці 45—55 років. У цей період весь організм (і в першу чергу репродуктивна система) потребує особливого захисту й уваги. Треба спокійно поставитися до того, що хоча б раз на рік належить проходити комплексне обстеження. Сучасні методи дозволяють не тільки визначити, що жіночий організм починає готуватися до менопаузи, а й виявити схильність до тих чи інших хвороб, що можуть заявити про себе після настання клімаксу.

Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Клімакс — період згасання діяльності статевих залоз. У жінок виражається порушенням, а потім — і припиненням менструацій. Клімакс настає в зрілому віці, зазвичай після 50 років. Перебудова організму і втрата репродуктивної функції починаються з пременопаузи — періоду від початку загасання діяльності яєчників до повного припинення менструацій. Він може тривати від 2-х до 8-ми років. Друга фаза клімаксу — менопауза — період, коли відбувається остання маткова кровотеча, обумовлена гормональною функцією яєчників. Далі настає постменопауза — період від останньої менструації до повного загасання функції яєчників. Ця фаза передує настанню старості. Тривалість постменопаузи — від 6 до 8 років. Ознакою клімаксу є наростаюча нерегулярність менструального циклу. При цьому можуть відбуватися зміни як у кількості менструальних виділень, так і в проміжках часу між ними: коротші (менше 21 дня ) або довші (більше 35 днів). При порушеннях менструального циклу необхідно звернутися до лікаря, щоб уточнити, чи є таке відхилення початком клімаксу (якщо вам за 40 років), чи це ознака якогось захворювання. Побутує думка, що куріння, голодування і несприятливі екологічні умови пришвидшують настання клімаксу й, відповідно, втрату репродуктивної функції. А якщо жінка тривалий час застосовувала протизаплідні засоби, то клімакс у неї може наступити дещо пізніше, що обумовлюється гормональним складом цих препаратів.

Народна медицина допоможе пережити клімакс

Багато жінок бояться настання менопаузи, і це небезпідставно. Зазвичай вона настає у віці від 42 до 55 років. При цьому близько 60% представниць прерасної статі страждають від так званого клімактеричного синдрому — неврозу, депресії, інших неприємних симптомів.

Які процедури рекомендує народна медицина?
Для усунення симптомів патологічного клімаксу, підвищення працездатності й енергійності використовуйте горобину. Вона замінить гормональні препарати і позитивно впливатиме на жіноче здоров’я. Для приготування настоянки візьміть 200 г свіжої горобини (або 100 г сушених ягід), подрібніть і залийте 1 л горілки або коньяку. Настоюйте в прохолодному місці 2 тижні. Потім процідіть настій і вживайте по 1 ч. л. тричі на день.
Для вирівнювання гормонального фону при клімаксі, а також для профілактики пухлин зробіть настоянку з рослини, що має назву червона щітка (родіола холодна). 50 г кореня родіоли залийте 1 л горілки, настоюйте впродовж тижня і приймайте тричі на день за півгодини до їди по 1 ст. ложці.

Для нормалізації гормонального фону, поліпшення сну, позбавлення від головного болю, досягнення спокійного стану використовуйте шишки хмелю — вони містять природні фітогормони. 25 г шишок хмелю залийте 100 мл горілки, настоюйте протягом тижня, процідіть. Приймайте по 10 крапель, розчинених у 1 ст. л. води, двічі на добу — вранці й увечері. Курс — два тижні, потім — двотижнева перерва.
Ви зможете домогтися вираженого ефекту поліпшення загального самопочуття, якщо приготуєте цілющий збір: квітки календули, плоди анісу, трава фіалки триколірної, коріння солодки — все в рівних пропорціях. 1 ст. л. суміші залийте склянкою окропу, настоюйте 30 хвилин, процідіть. Приймайте по 2 ст. л. тричі на день перед їжею. Курс — три тижні, потім – тиждень перерви.
У лікуванні клімактеричних розладів вельми ефективні контрастні водні процедури, лазня, холодні обливання й обгортання. Ці процедури тонізують серцево-судинну систему і знижують прояви пітливості, серцебиття, головного болю і порушень сну, пов’язаних із клімаксом. Але слід пам’ятати, що лазня й різкі перепади температур протипоказані при гіпертонії.

Регулярні фізичні вправи при клімаксі дуже корисні, оскільки підвищують тонус судин, загальну опірність організму і сприяють виробленню гормонів щастя — ендорфінів. Це знижує у жінок нервозність, втомлюваність, нормалізує сон і знімає напади раптової пітливості. Також важливо вести регулярне статеве життя, адже інтим прекрасно розслабляє всі нервові центри і покращує кровопостачання органів малого тазу.

Коментар лікаря

Ольга Палійчук, к.м.н., лікар-гінеколог-онколог онкогінекологічного центру КЗ «ЧООД» ЧОР:

– Зараз клімакс у жінок починається в середньому в 50-55 років. А сто років тому він наставав на 10 років раніше – в 40-45. Це пояснюється тим, що сучасна жінка активніша, більше працює, менше народжує дітей. Також на продовження цього віку впливає приймання жінкою різних препаратів і контрацептивів. У збільшенні так званого «естрогенного вікна» є свої плюси та мінуси. Серед мінусів – ризик розвитку злоякісних патологій яєчників, матки, молочної залози.

Через 12 місяців повного припинення менструацій жінка переходить у менопаузу, пізніше – у постменопаузу. Впродовж цього періоду бажано вчасно звертатися до гінеколога, який знається на ендокринній гінекології. Бо у зв’язку з поступовим зниженням рівня естрогенів у жінок прогресують різні розлади. Відсутність менструацій або їхня нерегулярність – це лише вершина айсберга. За цим тягнеться ціла низка інших неприємних наслідків: витончення слизових оболонок сечостатевих органів, зниження зору, зменшення щільності кісткової тканини, початок остеопорозу, неврологічні та серцево-судинні розлади, гіпертонія, нічне потовиділення, розлади сексуального характеру, зниження лібідо. Часто жінки в цьому віці починають набирати вагу.

Головні поради у цей час – корегувати свій раціон харчування. Зменшити вживання продуктів, багатих на холестерин, жири і вуглеводи. Обов’язково у раціоні повинні бути білки. Дуже важливо займатися спортом, гімнастикою, йогою, плаванням. Це однозначно покращить загальний стан.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x