КВУ: вибори відбулися, підстав оскаржувати їх немає

КВУ: вибори відбулися, підстав оскаржувати їх немає

Минулої неділі відбулися повторні вибори народних депутатів у 5 одномандатних округах. За виборами в ВО № 194 та № 197 спостерігали члени Черкаської обласної організації Комітету виборців України. Свої висновки вони оприлюднили у вівторок на прес-конференції, що відбулася в прес-центрі «Нової Доби».

Максим Михлик та Юрій Сас у першу чергу зазначили, що ситуація в двох черкаських округах суттєво відрізнялася. В окрузі № 197 виборча кампанія проходила в умовах низької активності виборців, але без суттєвих порушень. Найбільші проблеми виникали з комплектуванням ДВК, склад яких змінювався в останній момент. Голосування та підрахунок на окрузі через це пройшли з незначними технічними порушеннями, бо окремі члени ДВК не мали достатньої підготовки.
В останні два тижні було зафіксовано спроби застосування адмінресурсу. Це проявлялося в тому, що агітацію проводили соціальні працівники, керівники підприємств та організацій були змушені проводити збори колективів для проведення агітаційних зустрічей. Проте вплив цих методів був недостатнім, щоб змінити розстановку сил між кандидатами.
Зафіксовано також присутність на виборчих дільницях осіб з фіктивними посвідченнями представників ЗМІ, що було, на думку членів КВУ, єдиною вартою уваги проблемою на цьому окрузі.
ОВК на цьому окрузі працювала чітко, налагодила безперервний процес прийняття документації та передачі даних до ЦВК. Підсумковий протокол ОВК відображає реальні результати волевиявлення. Підстав для юридичного оскарження результатів як в цілому по округу № 197, так і по окремих дільницях, не існує.
В окрузі № 194 виборча кампанія була насичена порушеннями та брудними технологіями. КВУ зафіксовано 123 порушення (у 2012 році їх було тільки 64). Найбільш серйозним порушенням став підкуп виборців, яким було охоплено десятки тисяч громадян. Опозиція звинуватила кандидата Поплавського в застосуванні цієї технології. Інформація КВУ, ОПОРИ, ЗМІ та просто громадян це підтверджувала. Проте пан Сас визнав, що довести причетність конкретного кандидата до фактів підкупу майже неможливо. Організаторами й виконавцями злочинів часто ставали старші будинків. Такі дії мали б бути кваліфіковані правоохоронцями як перешкоджання у здійсненні волевиявлення, але міліція і прокуратура виявили бездіяльність попри звернення кандидатів, народних депутатів, громадських організацій. У КВУ вважають, що ретельне розслідування має бути проведене, хоча б і з запізненням, бо інакше подібні проблеми повторюватимуться й набиратимуть ще більших обсягів.
«Чорний піар» наряду з підкупом став ще однією «визитівкою» виборів у Черкасах. Головною жертвою дискредитації, на думку КВУ, став Микола Булатецький. Проте фіксувались і факти поширення компрометуючої інформації і стосовно Михайла Поплавського.
Виявлені порушення могли спричинити суттєвий вплив на розподіл голосів. До того ж, у день голосування відзначалося підвезення виборців автобусами. Опозиційні сили повідомляли про незаконне голосування громадян, які не були виборцями конкретних виборчих дільниць, тобто про таку технологію, як «каруселі». Є й інформація про агітацію в день голосування з боку команди Миколи Булатецького. «Інформаційні війни» протягом дня голосування між суперниками продовжувались у вигляді оприлюднення даних екзит-полів та паралельного підрахунку голосів, які пророкували перемогу то одному, то іншому кандидату. Провокативними повідомленнями заповнювалися соціальні мережі та Інтернет-ЗМІ.
Апогеєм брудних виборів, зазначають у черкаському КВУ, стало втручання міліції та блокування автотранспорту опозиційних автобусів.
Вибори в цьому окрузі пройшли в атмосфері зневаги до закону, констатують у КВУ. Проте, тут визнають, що ЦВК має юридичні підстави встановити результати виборів в обох округах, хоча вони й спотворені в одному з них підкупом виборців та порушеннями в день голосування.
КВУ закликає Центральну виборчу комісію належним чином розглянути всі скарги, що надійшли до комісії, а правоохоронні органи ретельно розслідувати кожен задокументований факт підкупу виборців.
В довготерміновій перспективі КВУ закликає до обов’язкової зміни виборчої системи в Україні, до прийняття іншого законодавства про вибори, оскільки вважає, що саме мажоритарна складова є головною причиною зловживань та політичної корупції під час виборчих процесів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x