Концерт Чернігівського академічного народного хору

Концерт Чернігівського академічного народного хору

Чернігівський академічний народний хор був створений в 1984 році. Організатором та першим художнім керівником колективу став заслужений діяч мистецтв України Петро Миколайович Процько, який народився на Чернігівщині.
За короткий період часу з 1986 по 1989 рік Чернігівський народний хор вже під орудою заслуженого артиста України Анатолія Іванова та заслуженого діяча мистецтв України Олександра Стадника став дипломантом фестивалю «Співоче поле» в м. Хмельницькому.

В жовтні 1989 року до чернігівського народного хору художнім керівником був запрошений народний артист України, композитор Анатолій Пашкевич. Нев’янучий аромат народності, вплетений в мереживо його таланту, невичерпана і незрівнянна любов до народної пісні, по-справжньому підняла колектив на нові творчі сходинки. Його мистецькі задуми швидко втілювалися в роботу колективу.

Новостворена концертна програма щоразу поповнювалася новими творами та композиціями і високо оцінювалася глядачами. Саме на Чернігівщині А. М. Пашкевичем написані твори, що увійшли до української хорової скарбниці і були вперше виконані народним хором. Кантати: «Крик попелу», «Чернігівські дзвони», «Лебеді материнства», «Мазепа»; хорові твори: «Пролітали журавлі», «Одинокий лелека», «Мамині руки», «У село до батька і до мами», «Коні Чорнобиля», «Афганістан», «Яничари» та багато інших і до сьогодні зберігаються у репертуарі колективу.

У грудні 1998 року Чернігівський народний хор став лауреатом і дипломантом новорічного фестивалю в Австрії – «Міжнародні співи Адвенту» (м. Відень). Програму, що складалась з духовних творів українських композиторів та народних пісень тоді вперше підготував випускник Київської Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського Володимир Коцур, який сьогодні є художнім керівником і головним диригентом хору.
За багатолітню творчу діяльність у 2010 році Чернігівський народний хор отримав Диплом, медаль і премію ім. М. Коцюбинського у номінації \”Театральне і музичне мистецтво\”.
В цьому ж році, \”за вагомий внесок у забезпечення розвитку музичного мистецтва і професійну майстерність\” керівник-художній і головний диригент Володимир Коцур нагороджений Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України, а наступного року отримав високе звання \”Заслуженого діяча мистецтв\”. За досягнення в галузі хореографічного мистецтва головний балетмейстер колективу Людмила Джим на прикінці 2011 року нагороджена медаллю П. Вірського.

Наказом Міністерства культури України від 14 жовтня 2011 року Чернігівському народному хору присвоєно високе звання «академічного».

Організатор: Обласна філармонія

Дата: 29 квітня 2015, 18:00

Де: Черкаська обласна філармонія, м.Черкаси, вул. Хрещатик, 196
Тел. для довідок: (0472) 45 01 61.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x