Як побороти дитяче вередування

«Моїй дитині 1,5 року. На всі мамині «не можна» в неї протестна реакція у вигляді тупотіння ногами, крику і таке інше. Підкажіть, чи це є норма, чи аномалія? І як на це правильно реагувати?
Антоніна Бус, Христинівський р-н»

Валентин Гайдай, психотерапевт вищої категорії Першої Черкаської міської лікарні:

– Із таким запитанням варто звернутися передусім до дитячого психолога. Без сумніву, це недоопрацювання батьків, і реагувати на такі речі потрібно.
Дитина завжди повторює рухи за старшими, сама видумати їх не може. Якщо вона тупотить ніжками або кричить, то однозначно бачила це вдома в поведінці між батьками.

Щоб розібратися в конкретній ситуації, треба знати всі особливості цієї сім’ї, оскільки коріння різноманітних проблем у поведінці дитини можуть брати свій початок ще з моменту зачаття. У першу чергу важливо з’ясувати, чи бажаною була вагітність, як пройшли пологи (природнім шляхом чи кесарів розтин). Цілком можливо, що дитина успадкувала риси характеру когось із родини, хто був неврастеніком, психопатом або іпохондриком.
Може бути й інша проблема, коли вихованням дитини переважно займаються дідусь із бабусею й дуже пестять онуча. Роблять різні дорогі подарунки, пригощають недешевими солодощами. А батьки в свою чергу не мають змоги робити такі ж подарунки, тоді дитина не розуміє, чому це так, і протестує.

Що саме лежить в основі цієї проблеми в конкретній сім’ї, заочно сказати вкрай важко. Треба вивчати ситуацію докорінно.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x