Дерибан землі по-тальнівськи: знищення посівів, бійки та стрільба

Дерибан землі по-тальнівськи: знищення посівів, бійки та стрільба

Біда прийшла в Тальніський район не сьогодні, але саме сьогодні вона з усієї сили загрюкала у наші двері… 19 квітня, у святий для українців поминальний день, в Онопріївці опівдні запрацювала сільськогосподарська техніка, яка на 18 гектарах знищувала озиму пшеницю. Цю пшеницю восени 2014 року посіяло СТОВ «Онопріївське». Керівник господарства І.К. Терещук з великим сумом і здивуванням сказав, що ніколи й думки не мав, що в нашому краї може бути така вакханалія…
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

В ніч з 19 на 20 квітня роботу трактора почули і на полях поблизу с. Лісового. Там розігралася ціла детективна історія, навіть трилер, бо крім трактора, який передисковував близько 16 гектарів ярого ячменю, круті джипи ганяли по озимій пшениці, безжально знищуючи посіви. Жителі села зрозуміли, що твориться якесь безчинство, і на захист зернових став не лише М.С. Глийовий, який засівав цю землю, а й інші лісівчани. Але справа та була непроста, бо молодики в джипах мали зброю і почали використовувати її проти селян. Як стверджує житель села М.Є. Алтунін, який активно допомагав боронити посіви, зграя молодчиків стріляла по людських автомобілях. Поки громадяни з одного краю поля намагалися роздивитися кривдників, затримати їх до приїзду з Тального правоохоронців, або, навпаки, вислизнути з оточення трьох джипів, які загрозливо йшли на таран, з іншого краю поля – дужі молодики побили керівника місцевого фермерського господарства «Джерело – Г» Михайла Глийового. Били як хотіли… Аж до струсу мозку. До речі, у господарстві «Джерело – Г» працює більше тридцяти осіб постійно, та 60 на сезонних роботах, які тривають шість місяців. Зараз на фермі господарства налічується 1000 голів свиней.
Про все це йшла мова на розширеному засіданні президії Спілки сільськогосподарських товаровиробників Тальнівщини, яке екстрено провели о 16-ій годині у понеділок, 20 квітня, під керівництвом голови спілки Р.М. Лисенка. На засіданні були присутні керівники району – голова районної ради Н.П. Руснак та т.в.о. першого заступника голови РДА В.В. Гречка, начальник міліції І.Д. Голота, прокурор Тальнівського району С. А. Зубенко, в.о. начальника Відділу Держземагентства у Тальнівському районі Л.М. Руденко, яка не так давно на цій посаді, юрист Спілки сільськогоспвиробників Л.Г. Белявська, представники громадських організацій, ЗМІ.

Дерибан землі по-тальнівськи: знищення посівів, бійки та стрільба

Цього разу Тальнівщину «прорвало» добряче. Люди обурені. Такими свавільними діями у багатьох забирається надія на можливість спокійно жити та утримувати свої сім’ї. Люди не просто скаржилися на безчинства та недолугість земельного законодавства, а чітко ставили завдання перед органами правопорядку справедливо розібратися і покарати всіх винних у скоєнні злочинних дій. Говорили, що на всіх рівнях треба добиватися скасування «хитрих» договорів, хоча, як зазначають юристи-фахівці, зробити це буде дуже важко.

У залі згадувались прізвища: Коротков, Копійченко, Підгрушний, Секалов… Дехто останньому закидав, що саме за його керівництва районним відділом Держземагентства обласні «земельні» чиновники та охочі до землі в районі ділки дивним чином наперед дізнавалися про «вивільнення» земельних ділянок. На тих ділянках місцеві підприємці працювали по 5, 10, 15 років. Хотіли й надалі працювати, по закінченню терміну попереднього договору мали укладати нові договори, та не судилося, бо доглянута ними земелька швиденько переходила до іншого, дуже спритного «господаря». На думку багатьох землеробів, вони трудилися на землі предків спокійно, поки з Донеччини не прибув Коротков…

У більшості випадків земля «перекочовує» на підставних осіб. Документація зроблена так, що комар носа не підточить, тобто все чітко по закону: терміни, підписи, наявність різних папірців. Та все те далеке від закону совісті… Але, про що мова? Напевне, помірковані українці вже добре зрозуміли і переконалися – більшість багатіїв дуже зажерливі, а слово «совість» для них просто не існує. Вони, якщо їх не зупинити згуртованою громадою, й надалі спокійнісінько обдиратимуть місцевих землекористувачів, битимуть їх, тикатимуть в очі свої «правдиві» договори, кататимуться джипами по засіяних полях (бо тепер, мовляв, це їхня земля, на законних підставах). Холоднокровним багатіям геть байдуже, які затрати попередньо понесло господарство і які матиме збитки від того, що землю відібрано; скільки жителів села залишаться без роботи та скільки місцевих сімей без засобів для існування. Все це вже добре дістало. Люди не раз їздили зі скаргами до губернатора Ю.О. Ткаченка, до керівників обласного земельного управління, до Верховної Ради України. Результат поїздок – нульовий. А тепер ще й цинічне знищення посівів та жорстоке групове побиття Михайла Глийового.

Дерибан землі по-тальнівськи: знищення посівів, бійки та стрільба

Дальше чекати нічого, бо жертвою може стати будь-хто. Сільгоспвиробники у своїх виступах зазначали, що буде продовження злочинних дій і в інших населених пунктах, якщо гуртом не зупинять це свавілля. Тому вони вимушені не просто звертатися із заявами до різних органів на місцях та до Генеральної Прокуратури України, а діяти радикально: в середу, 22 квітня, о 10 годині ранку біля районного будинку культури проведуть попереджувальну акцію протесту у спосіб, передбачений законодавством. А в п’ятницю, 24 квітня, п’ять представників Спілки поїдуть у Черкаси на сесію обласної ради, щоб на всю область розповісти про безчинства, які почали творитися в Тальнівському районі, та шукати справжньої допомоги у вирішенні земельних проблем. Більшість земельних проблем могла б вирішувати в кожному селі територіальна громада, як юридична особа публічного права, відповідно чинної Конституції України.

Дерибан землі по-тальнівськи: знищення посівів, бійки та стрільба

Між іншим, жителі Лісового діяли досить дружно і їм вдалося «взяти в полон» трактор і тракториста. Останнього з миром відпустили, а трактор на середину дня понеділка спокійнісінько відпочивав (ну, його ж треба берегти як речовий доказ?!) на території одного з господарств. Хоча власники трактора почали ретельно трудитися над його поверненням, написавши до міліції звинувачувальні, щодо жителів села, заяви.

У середу, 22 квітня, сільгоспвиробники, як і обіцяли, дружно вийшли на акцію протесту. Ця акція – попереджувальна. Якщо свавілля продовжуватиметься й далі – люди вимушені будуть, за їхніми словами, діяти по-іншому.
О 10.30, стало відомо, що у с. Лісове приїхало багато машин із невідомими, напевно, на розбірки із селянами.

Валентина Поліщук

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x