Книжка — це особистість. Того всього Інтернет не має

Герой одного відомого кінофільму в 60-х роках минулого століття безапеляційно стверджував, що скоро телебачення замінит усе: книжку, театр, газети… Минуло півстоліття. Нині в нашому суспільстві стрімко розвиваються інформаційні технології, зокрема Інтернет. Світ глобалізується. Чи замінить Інтернет телебачення, книжку, театр?

Сучасний шалений ритм життя спричиняє постійний брак часу, метушню і духовний мінімалізм. Новітні технології, які все спрощують і полегшують, здається, вже проникли в кожен закуток, витісняючи своєю практичністю звичні для нас речі.

Інтерактивний модерн вже добрався й до друкованих видань — легше і простіше. Ціла бібліотека у кишені — дуже зручно! І навіщо затрачати кошти, видруковувати книжки, тримати вдома велику бібліотеку чи користуватися послугами публічних книгозбірень, якщо можна просто закинути текст в Інтернет — це ж доступно і дешево. Але такий підхід, можливо, доцільний лише для масової літератури, яка живе кілька днів і ніколи, незважаючи навіть на найвищі рейтинги, не зможе стати класикою, на якій виростають покоління.

Свого часу, коли розвиток телебачення стрімко зростав, пророкували цілковите зникнення театру. Але, незважаючи ні на що, високе театральне мистецтво й надалі тішить своїх прихильників. Та й світлина, зроблена навіть супермодним цифровим фотоапаратом, не спроможна замінити малярського мистецтва. Тож і друкована література не може зникнути, бо це не лише джерело інформації, але й мистецтво, любов до якого — ознака доброго смаку та висококультурности її поціновувачів.

Інтернет особливо корисний в інформаційних цілях. Неабиякою підмогою він є й для науковців, які завдяки йому мають доступ до багатьох бібліотек.
Багато потрібної літератури можна знайти і в цифрових бібліотеках, які містять повнотекстові електронні копії книжок. Наприклад, Центральна наукова бібліотека НАНУ ім. Вернадського має архіви оцифрованих журналів, нових журналів, які виходять тільки в електронному вигляді. Хоча тут треба враховувати авторське право, яке дозволяє почитати книжку в мережі, але не дозволяє „скачати“ її. На початках бібліотеки на своїх сайтах виставляли дуже багато різноманітної літератури, але тепер почали обмежувати кількість творів. Закордоном для вільного користування виставлено дуже мало текстів, здебільшого „стягування“ книжки платне. Та й далеко не всі видання можна оцифрувати. Хоча в Кембріджському університеті (Великобританія) вже почали реалізувати проєкт, у рамках якого в інтернеті опублікують електронні копії декількох інкунабул (серед цікавих старовинних книжок — Біблія ЙоганесаҐутенберґа, надрукована в 1455 році, та перше видання поем Гомера — 1488 рік), але це дуже тривалий і дорогий проєкт. Ще одним корисним винаходом, на думку Ірини Олександрівни, є ебуки, в які можна завантажити до тисячі книг. Особливо зручні вони для учнів, які вивчають класичні твори, адже для ознайомлення з текстами не обов’язково мати вдома величезну бібліотеку.

Якщо говорити про художню літературу, то замінити книжку інтернетом — нереально. Книга — це унікальний феномен у житті людської цивілізації. Щоправда, зараз склалося так, що інформаційні технології психологічно тиснуть на людство надміром інформації, яку ми не встигаємо навіть сприйняти. Інтернет — це лише джерело швидкісної інформації, тоді як книжка — це джерело думок, переживань. Книжку не можна читати поспіхом у перерві між роботою, вона потребує часу, відповідного настрою. Книжка має форму, а не лише зміст, вона має запах, відповідне оформлення, ілюстрації, які поглиблюють сприйняття тексту. Кожна книжка — це в певній мірі особистість. Того всього інтернет не має, він прагматичний. Той, хто справді цінує книжку, ніколи не замінить її електронною.

На мою думку, справжня проблема — небажання молоді читати взагалі!

Реклама

3.5 2 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x