Понад 2 тис. вимірів радіаційного фону на Черкащині провела торік санепідслужба області

Понад 2 тис. вимірів радіаційного фону на Черкащині провела торік санепідслужба області

26 квітня 2015 року виповнюється 29 років з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Цю дату оголошено Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф в Україні, Росії та Білорусі. Серед усіх трагедій, які пережило людство, Чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабами забруднення екологічної сфери, негативного впливу на здоров’я людей, їх соціальні, економічні і побутові умови життя. Внаслідок вибуху четвертого енергоблоку ЧАЕС та руйнації його захисних оболонок стався потужний викид радіоактивних речовин у довкілля. Аварія суттєво змінила радіаційну ситуацію на Європейському континенті. Мільйони українців росіян, білорусів, держав сусідів постраждали внаслідок катастрофи.

Про це «Нова Доба» дізналася в Держсанепідслужбі в Черкаській області.

Аварія призвела до забруднення більше 145 тисяч кв. км. території України, Республіки Білорусь та Російської Федерації. В Україні внаслідок Чорнобильської катастрофи було забруднено радіоактивними нуклідами близько 5 тисяч населених пунктів. зокрема близько 2 тис. мають статус забруднених в результаті аварії на ЧАЕС. На теперішній час до зони відчуження відносяться 76 населених пунктів, до зони безумовного (обов’язкового) відселення — 92 населених пункти, до зони гарантованого добровільного відселення — 834 населених пункти, до зони посиленого радіоекологічного контролю — 654 населених пункти

Радіоактивне забруднення території Черкаської області складає 6180 км2. Постановою Кабінету Міністрів України № 106 від 22 липня 1991 року, 103 населених пунктів Черкаської області було віднесено до зони радіоактивного забруднення

Первинне забруднення води сталося внаслідок випадань радіоактивних аерозолів на поверхню різних водних об’єктів області та України. Починаючи з осені 1986 року, формування радіоактивного забруднення води річок і водойм відбувалось за рахунок процесів змиву радіоактивних речовин з поверхні ґрунтів. З 1993 року рівні забруднення цезієм-137 поверхневих вод у системі Дніпровських водосховищ стабілізувались і з 1995 року практично наблизилися до перед аварійних показників.

Однак,важко точно визначити розміри непрямих збитків внаслідок невикористання забруднених сільгоспугідь, водних і лісових ресурсів, а також скорочення виробництва електроенергіїі, як наслідок, зменшення виробництва товарів, надання послуг. У зв’язку з цим, санепідслужба області постійно здійснює радіоекологічний моніторинг води, продуктів харчування, повітря, грунтів, сільськогосподарської та лісової продукції. Зокрема в 2014 році Держсанепідслужбою області виконано більше 3 тис. радіологічних досліджень різних об’єктів, у тому числі майже 500 досліджень харчових продуктів і продовольчої сировини, близько 100 – питної води, об’єктів навколишнього середовища, 500 радіологічних досліджень деревини та виробів з неї, будівельної сировини, будматеріалів. Крім цього проведено більше 2 тис. вимірів рівнів радіаційного фону.

За результатами радіологічних досліджень, впродовж останнього десятиріччя, можна зробити висновок, що рівні 137Cs і 90Sr у продовольчій сировині та харчових продуктах які виробляються в області, питній воді, не перевищують допустимих нормативів. Рівні радіаційного фону на території нашої області складають 7-17 мкр/годину, що притаманно для природного фону.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x