Шведи допоможуть Черкасам з енергоощадними проектами

Шведи допоможуть Черкасам з енергоощадними проектами

Черкаси можуть стати одним із чотирьох міст, яке оберуть для проведення цьогорічного шведсько-українського форуму з енергоефективності та чистих технологій. Минулого року його провели у Львові. Про такі перспективи йшлося під час зустрічі міського голови Черкас Сергія Одарича з представниками Посольства Швеції.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

– Нині серед міст-кандидатів для проведення такого форуму ми розглядаємо Житомир, Черкаси, Чернігів та Чернівці. Для нас важливо, щоб відбувся тісний діалог між представниками бізнесу й місцевою владою, керівниками комунальних підприємств, як України, так і Швеції. Проведення форуму плануємо вже восени, – сказав менеджер проектів в Україні, Грузії та Вірменії при Шведській торговій та інвестиційній раді Богдан Сенчук.

Загалом же під час цієї зустрічі міський голова обговорив зі шведською делегацією можливості співпраці в напрямку енергоефективності. Зокрема, розглядалися умови приватно-державного партнерства, а також шведські гранти й фонди, які можна залучити до цього. Як відмітив заступник голови Місії, перший секретар Посольства Швеції в Україні Генрік Нурберг, тамтешній уряд щороку спрямовує близько 20 млн. євро донорської допомоги для інших країн на енергоощадні проекти.

– Енергоефективність для України має стати одним із найважливіших пріоритетів країни. Оскільки це питання енергетичної незалежності держави в майбутньому. Швеція підтримує Україну в цьому прагненні, – сказав він. – Ми завжди з радістю готові поділитися з вами своїми знаннями й практичними вміннями.

Водночас, міський голова Черкас Сергій Одарич поділився місцевим досвідом впровадження енергоощадних проектів. Їх почали реалізовувати ще в 2006-ому році, одразу після його обрання міським головою. Це і переобладнання котелень із газу на альтернативні види палива, і встановлення когенераційних установок, заміна вікон на склопакети, утеплення фасадів приміщень шкіл, дитячих садочків та медичних закладів тощо. Так, черкасцям, в чиїх будинках встановлені індивідуальні теплові пункти, впродовж опалювального сезону вдається в середньому зекономили близько 15% теплової енергії і залишили у своїх кишень майже 7 млн. грн. Окрім цього, ще декілька проектів реалізовано комунальним підприємством «Черкасиводоканал». Зокрема, була здійснена реконструкція каналізаційних насосних станцій та встановлено частотні перетворювачі. Це дозволило «Водоканалу» встановити чи не найнижчі серед інших міст України тарифи.

– Останнім часом попит на енергоефективні технології зріс і з боку жителів міста, – сказав Сергій Одарич. – Якщо раніше для встановлення лічильників, автоматичних регуляторів тепла чи за утепленням помешкань зверталися одиниці, то зараз це носить уже масовий характер.

Представники посольства наголосили на необхідності для Черкас розробки чіткого плану розвитку на наступні 10-20 років. Пріоритети в ньому мають бути вибудовані на перспективу. Енергоощадність, на їхню думку, один із таких. Утім, міський голова зазначив, що йому в цьому році не вдалося донести до депутатського корпусу важливість впровадження пріоритетних стратегічних напрямків, зокрема, – енергоефективності та ремонту доріг.

– Зараз є можливість отримати грант від Шведського агентства міжнародного розвитку. Якщо потрібно, запросіть нас на засідання ваших депутатських комісій і ми допоможемо зрозуміти, чому треба змінювати пріоритети, – сказав Богдан Сенчук. – Ми відкриті до діалогу, аби ваше місто стало прикладом для інших.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x