Черкаські рятувальники попереджають про ймовірність терактів і нагадують правила безпеки

Черкаські рятувальники попереджають про ймовірність терактів і нагадують правила безпеки

Через події на сході країни ми спостерігаємо, як останім часом у багатьох регіонах Держави збільшується терористична загроза, активізуються терористичні групи.

За даними розвідки, об’єктами диверсій можуть бути не лише військові об\’єкти, велика імовірність, що терористичні атаки будуть спрямовані на об’єкти інфраструктури а також проти громадянського суспільства, в місцях масового перебування людей, що з огляду на заплановані в травні масові святкові заходи вважається особливо небезпечним.
Про це «Нова Доба» дізналася в ДСНС у Черкаській області.

Терористично-диверсійна загроза, потребує від суспільства, кожного громадянина не лише консолідації, а й особливої уваги та пильності. Велике значення має також обізнаність та правильні дії громадян у випадку виявлення загрозливого або підозрілого предмета.

НАПЕРЕДОДНІ СВЯТКОВИХ ДНІВ РЯТУВАЛЬНИКИ НАГАДУЮТЬ ОСНОВНІ ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ.

Терористи намагаються розмістити вибухові пристрої у таких місцях, де зможуть завдати найбільшої шкоди населенню. Це: автомобілі; входи, внутрішні двори, підсобні приміщення адміністративних і житлових будинків, складських приміщень; урни для сміття, інженерні комунікації в місцях масового перебування людей (фестивалі, ярмарки, базари, супермаркети, підземні переходи тощо); громадський транспорт (вагони тролейбусів, автобусів, трамваїв, поїздів); об’єкти підвищеної небезпеки тощо.

Також до ознак підозрілих предметів, що можуть бути вибуховими пристроями, можна віднести: електропроводи, що виходять з невідомого предмета, лампочки на його поверхні, антени, хід годинника, що прослуховується; залишені предмети побутового призначення (валізи, сумки, гаманці, дитячі іграшки, ручні ліхтарики тощо); предмети, що знаходяться в непризначених для цього місцях (наприклад, велика дитяча іграшка біля вхідних дверей); предмети з прикріпленими до них мобільними телефонами,радіостанціями, акумуляторами.

З МЕТОЮ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ВИБУХУ НЕОБХІДНО:

бути уважними та звертати увагу на покинуті речі (валізи, пакунки, парасольки тощо);

не приймайте від сторонніх осіб подарунків, квітів, поштових відправлень; користуючись громадським транспортом не погоджуйтесь на пропозиції супроводжувати речі невідомої особи.

ПРИ ВИЯВЛЕННІ ВИБУХОВОГО ПРИСТРОЮ АБО ПІДОЗРІЛОГО ПРЕДМЕТУ НЕОБХІДНО:

зберігати спокій; негайно повідомити про знахідку представникам міліції, аварійно-рятувальних служб або зателефонувати за номерами «101», «102»; не курити; не користуватись запальничками, іншими джерелами відкритого вогню; не користуватися мобільним зв’язком поруч із знахідкою; не торкатись цього предмету руками або іншими речами; у жодному разі не намагатися його переміщувати або змінювати його положення; залишити місце, де виявлено підозрілий предмет, при можливості організувати охорону місця з безпечній відстані.

Іншою причиною багатьох вибухів на території України є боєприпаси, що залишилися з часів Великої Вітчизняної війни, та сучасні боєприпаси (далі – вибухонебезпечні предмети (ВНП). З початку року в області виявлено та знищено вже 95 таких боєприпасів, серед яких 61 артилерійський снаряд, 20 мінометних мін, 12 гранат та одна протитанкова міна. Лише за останній тиждень сапери управління на розмінування виїздили щоденно.

У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ БОЄПРИПАСІВ АБО РЕЧЕЙ, ЗА ЗОВНІШНІМИ ОЗНАКАМИ СХОЖИХ НА БОЄПРИПАСИ, НЕОБХІДНО:

негайно припинити всі роботи в районі виявлення ВНП; по можливості попередити про підозрілий предмет осіб, які знаходяться поряд; вивести (відвести) на максимальну відстань усіх людей (не менше 100 метрів), які знаходились поблизу, намагаючись рухатись назад по своїх слідах; позначити місце перебування предмета, а по можливості, огородити його (для огорожі можна використовувати різні підручні матеріали: дошки, жердини, гілки, мотузки, шматки матерії тощо); негайно повідомити про знахідку в місцеві органи виконавчої влади, у МНС та в МВС (повідомлення робити не поспішаючи, чітко, із зазначенням точної адреси (орієнтирів) місця знаходження ВНП); очікувати на безпечній відстані від місця знаходження ВНП або предмета схожого на нього, представників органів місцевої влади, МНС, МВС, при цьому здійснюючи заходи щодо недопущення до небезпечної зони інших людей.

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

курити та використовувати відкритий вогонь поблизу місця знаходження ВНП або предмета, схожого на нього; піднімати, витягувати з ґрунту, зрушувати з місця, кидати, ударяти і розбирати будь-які ВНП; приносити до місць перебування людей предмети, що схожі на вибухонебезпечні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x