Шашлик і перші овочі – неодмінні для першотравневого святкування

Шашлик і перші овочі – неодмінні для першотравневого святкування

І до, і після Першотравня шполяни освоїли вже береги ставків і рік, галявини й ліси, збираючись у святкові та вихідні дні на родинні й дружні пікніки. Та все ж Першого травня, як зізнався один мій знайомий, цитую: «Гріх не виїхати на природу!» Скільки ж грошей витратить компанія з п’яти осіб на відпочинок просто неба?

Шашлик зі свинини дуже смачний
Жителям Шполи, втім, як і інших райцентрів Черкащини, де є ставки в межах міста, пощастило: щоб виїхати на природу, не обов’язково покидати місто. Можна відпочити на березі ставу, Красного або в районі цукрозаводу. А ще можна поїхати до лісу або ж на південь району, до річки Вись.
Посиденьки на природі важко уявити без шашлику. Таку рідкісну нині баранину можна сміливо замінити свининою, кілограм якої на ринку району минулої неділі коштував 75 грн. У Шполі ж можна й не запасатися м’ясом із недільного ринку, оскільки в райцентрі щодня відкрито кілька м’ясних магазинів, де можна придбати свіжину, та й ринок у районі залізничного вокзалу функціонує щодня.
Для п’яти відпочивальників потрібно близько трьох кілограмів м’яса, тож шашлик обійдеться приблизно у 200 грн. Ще до корзини варто покласти овочі, хліб, соуси, сік, воду, серветки і, за бажанням, алкоголь. Замінити шашлик можна замаринованою курятиною, яка значно дешевша за м’ясо свинки.

Не забудьте овочі, картоплю і воду
Спеціалісти-дієтологи радять до м’яса їсти якомога більше овочів, тоді не відчуватиметься важкість у шлунку, а ще це дуже корисно. Для пікніка відмінно підійдуть огірки, редис і помідори. Щоправда, якщо огірки нинішньої пори вже чимось схожі за смаком на городні, то помідор, на думку споживачів, ще «скляний». Тож більшість шполян купуватимуть для виїзду на природу огірки і редис. Один кілограм оргірків коштує 25-35 грн, а їх потрібно буде мінімум 1,5 кг. За кіло редису віддамо на ринку 25 грн. Добре, що на городах більшості шполян уже зеленіє цибулька й минулорічна петрушка, тож про покупку зелені можна не турбуватися. Але в кого врожаї зелені ще затримуються, то на ринку можна купити 1 кілограм зеленої цибулі за 10 грн.
Не забудьте й про картоплю, яку можна буде запекти у фользі. На компанію з 5 осіб її вистачить 1,5-2 кг. Та й буханця два хліба з собою прихопіть. Це щонайменше 14 грн.

Обов’язково візьміть із собою воду й сік. Пляшка мінералки вартує мінімум 6 грн, а літр соку — 12-14 грн. А от любителям міцних напоїв доведеться викласти понад півсотні гривень за півлітрову пляшку горілки, проте вино можна купити дешевше.
Усі підрахунки проводилися за мінімальними цінами. Але переконані, що чимало шполян зуміють зекономити. Утім, головне все-таки не наїдки, а те, що є можливість відпочити від буднів, поспілкуватися і відчути всю красу весняної природи…

Катерина Вальчиковська

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x