Рейдери захоплюють фермерські господарства України

Рейдери захоплюють фермерські господарства України

Фермери України заявляють про підпали, погрози та збройні напади рейдерів великих агрохолдингів. Асоціація фермерів звернулася до органів влади з проханням припинити безчинства, влаштовані рейдерськими угрупованнями лендлордів.
Про це «Нова Доба» дізналася з сайту Агроньюс.

Українські фермерські господарства останнім часом все частіше стали піддаватися рейдерським атакам. Про це повідомив голова Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич.

Згідно з оперативними даними з регіонів, зокрема по Кіровоградській, Вінницькій, Київській, Черкаській областях почастішали випадки незаконного вторгнення на фермерські господарства. Фермери масово звертаються до АФЗУ із заявами про те, що у них просто відбирають землі. Причому рейдери не гребують пускати в хід найрізноманітніші способи «віджиму» – від шантажу до силових сутичок прямо на полях.

«В Полтавській, Черкаській, Кіровоградській і Вінницькій області відбулися рейдерські напади на фермерські господарства з погрозами і зброєю», – зазначив президент АФЗУ Іван Томич.

За його словами, рейдерів цікавить безпосередньо «золотий» пояс України. Примітно, що захоплення земель почалися під час весняних польових робіт, що може загрожувати майбутньому врожаю.

«Рейдери замахнулися на кращі поля, де врожайність вища, ніж в інших регіонах», – підкреслив Томич. Як зазначив президент АЗФУ, угруповання підпалюють фермерські господарства, погрожують зброєю і навіть убивають простих селян.

«У Кіровоградській області групи найманих людей від агрохолдингів агітують людей передавати землі в оренду будь-якими способами – підкупом, погрозами, шантажем», – каже фермер Віктор Квашук. За його словами, договори оренди фальсифікують і землі віддаються за копійки.

У Черкаській області схожа ситуація. Фермер Михайло Алтунін каже, що зацікавлені місцеві чиновники ігнорують норми законодавства. «На поля просто виганяли техніку, яка знищувала фермерські посіви», – нарікає хлібороб.

Сім’я фермера Київської області Григорія Наконечного вже багато років не може отримати землю в користування на законних правах. «Чиновники вимагають величезні валютні хабарі для того, щоб передати селянам землю, що по праву належить їм, – каже фермер, – але земля попросту віддається компаніям в оренду. Ми хочемо працювати на своїй землі, але нам цього не дозволяють», – говорить фермер.

Фермери звернулися до органів влади і Президента з проханням негайно виконати свій конституційний обов’язок і зупинити беззаконня в земельній сфері.

Так само, фермери вимагають від МВС дозволу фермерам носити зброю, щоб запобігти випадкам насильства і дозволити селянам хоч якось оборонятися.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x