У Будянському та Смілянському лісництвах дуб вирощують 100-відсотково з закритою кореневою системою

У Будянському та Смілянському лісництвах дуб вирощують 100-відсотково з закритою кореневою системою

Метод створення і вирощування лісових культур дуба звичайного садивним матеріалом із закритою кореневою системою (ЗКС) у Смілянському лісгоспі почали впроваджувати в 2007 році. За цей період лісівники на власному досвіді переконалися у перспективності, ефективності та економічній доцільності такої технології.

Станом на сьогодні вже створено 263,8 гектарів лісових культур із закритою кореневою системою. За останні 8 років це складає 39% від загальних площ з головною породою дуба звичайного, причому, якщо у 2008 році цей показник становив 10%, то в 2014 році – 54%, а у двох лісництвах – Будянському та Смілянському – стовідсотково перейшли на таку посадку лісу.
Про це «Нова Доба»[hide][/hide] дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Саме у Будянському лісовому розсаднику вирощують сіянці дуба у поліетиленових пакетах, розпочинали з 20 тисяч штук, тепер же вирощують близько 85 тисяч на рік. В найближчих планах – поступово збільшувати потужності та вирощувати 100 тисяч сіянців дуба із ЗКС, адже саме така кількість дозволить забезпечити потреби в посадковому матеріалі найближчих трьох лісництв.
Восени минулого року проведено підготовчу роботу для створення такого ж лісорозсадника на базі Мліївського лісництва, де буде вирощуватися близько 40 тисяч таких сіянців.
У Будянському та Смілянському лісництвах дуб вирощують 100-відсотково з закритою кореневою системою
– В умовах, характерних для Смілянського лісгоспу, ця технологія виправдала себе, – розповідає про перевагу вирощених у такий спосіб сіянців директор підприємства Юрій Сегеда. – Після проростання сіянець не треба викопувати, обрізати корінь, у пакеті формується міцна коренева система, яка не пошкоджується при пересадці у відкритий ґрунт. Вирощений таким способом посадматеріал приживається набагато краще та швидше росте, ніж лісові культури, створені звичайним способом. Приживлюваність в залежності від різноманітних факторів впливу становить 90-100%.
З неушкодженою кореневою системою при посадці рослина швидко набирає необхідні поживні речовини і в перші роки зростання дає максимальний приріст. Такі саджанці не бояться негативного впливу забур’янення та пригнічення другорядними деревними породами. Тож ще однією важливою перевагою є зменшення витрат на догляди за лісовими культурами, особливо ручні.

– Собівартість вирощування таких лісових культур значно менша, порівняно з традиційним методом, наприклад, посівом жолудя на зрубах, – пояснює Юрій Юрійович. – Крім того, не можна забувати про вплив диких тварин на посіви жолудя, які, в наших умовах, часом можуть бути знищені стовідсотково. Висота ж 4-річних культур дуба звичайного, вирощеного садивним матеріалом із закритою кореневою системою, сягає 2-3 метрів. Їх можна переводити у покриту лісом площу уже з 4-річного віку, в той час, як вимоги до 6-річних культур для переведення у покриту лісом площу – 1,5 метра. Тому це ще одна значна перевага – зменшення віку переводу лісових культур у вкриті лісом землі.

Протягом останніх років смілянські лісівники при посадці сіянців дуба із ЗКС перейшли на механізований спосіб. Вирішили використовувати бур для підготовки посадкових місць, що, в свою чергу, дозволяє якісно та швидко здійснювати посадку однорічних сіянців.
Використання такого методу створення лісових культур викликано прагненням як директора підприємства, так і кожного лісівника Смілянського краю виростити для майбутніх поколінь високопродуктивні та стійкі насадження з головною породою дуба звичайного.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x