Під час акції в Черкасах 127 осіб дізналося про підвищений тиск

Під час акції в Черкасах 127 осіб дізналося про підвищений тиск

Доброю традицією в місті стало проведення поліклініками Черкас за підтримки департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради щорічної травневої акції з вимірювання артеріального тиску в населення для раннього виявлення артеріальної гіпертензії (АГ ) та запобігання її ускладнень. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

Цього року «Дні профілактики та раннього виявлення артеріальної гіпертензії» відбулися у м. Черкаси 6 та 7 травня. Під час проведення акції кожний громадянин мав змогу виміряти артеріальний тиск у міських поліклініках, де функціонували пункти вимірювання артеріального тиску, а також у маркетах «Епіцентр», «Дніпроплаза», «Фреш», центрі соціального захисту населення та УДППЗ «Укрпошта», аптеках міста.

Під час акції було обстежено 1 964 громадян, із них уперше виявлено АГ у 127 осіб. Пацієнти з підвищеним артеріальним тиском отримали консультації фахівців, необхідні додаткові обстеження, освітні матеріали по АГ (пам’ятки, щоденники контролю артеріального тиску та інше).

У результаті системної роботи департаменту охорони здоров’я та медичних закладів міста щодо профілактики артеріальної гіпертонії серед населення, відповідального ставлення жителів до збереження свого здоров’я за останні роки вдалося досягнути зниження захворюваності на гіпертонічну хворобу на 6,3 %, інфаркту міокарда на 9,5 %. Водночас, захворюваність на інсульти залишається в Черкасах відносно високою ( в порівнянні з 2013 роком торік захворюваність зросла на 1,1%).

В Україні майже 12 млн осіб хворих на гіпертонічну хворобу. Щорічно цю хворобу виявляють у 1 млн українців. За статистикою, у Черкасах від гіпертонічної хвороби страждає 81 483 особа, але, насправді, таких людей набагато більше. Гіпертонічну хворобу тепер діагностують і у 18-річних. А основну питому вагу серед осіб з вперше виявленою АГ становлять особи працездатного віку.

Наслідки артеріальної гіпертензії «вбивають» людей частіше за інші хвороби. Відомо, що понад 50% усіх випадків смерті від серцево-судинних захворювань в Україні припадає на АГ, а точніше, на її ускладнення: інфаркт міокарда та інсульт. Значною мірою це пов’язано з низькою поінформованістю населення про необхідність своєчасного виявлення та лікування АГ.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x