Димова завіса, або Нелегкі будні пасивного курця

Димова завіса, або Нелегкі будні пасивного курця

Черкащина стала ініціатором впровадження антитютюнової кампанії та піонером у впроваджені законодавчих норм по забороні паління у громадських місцях. Саме в Черкасах вперше в Україні у 2003-му році була внесена поправка до «Правил утримання міста», якою було заборонено курити у громадських місцях. Проте рішення це не виконувалось, тож у 2005-му Черкаською міською радою вперше в Україні було прийнято рішення «Про упорядкування тютюнопаління в місті». Завдяки активній діяльності «Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» аналогічне рішення ухвалили міські ради більшості обласних центрів України, а згодом більшість положень «черкаського антитютюнового документу» увійшли до Закону України «Про заходи щодо захисту населення від шкідливого впливу тютюнового диму». Завдяки активній роботі громадських організацій та ЗМІ наше місто кілька років було флагманом у боротьбі з тютюнопалінням. Чому нині ми «збавляємо темпи», скільки черкащан штрафують за паління на зупинках громадського транспорту та як можна покарати сусіда, який «смалить» у під’їзді, ми запитали в керівника департаменту виконання законодавства «Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» Сергія Гончара:

Димова завіса, або Нелегкі будні пасивного курця

– Завдяки формуванню відповідної громадської думки та реальним штрафам спочатку боротьба з курінням у розважальних закладах, тобто барах, кафе та клубах йшла у нас дуже добре. У 2012-му Коаліція промоніторила 925 закладів громадського харчування у 20 містах України. За результатами моніторингу 89% закладів стали вільними від тютюнового диму. Наступного року цей показник зріс до 91%, причому Черкаси займали лідируючі позиції. Проте у 2014-му Верховна рада ввела мораторій на перевірки, щоб допомогти малому бізнесу. Як наслідок – Спілка захисту прав споживачів втратила можливість перевіряти заклади громадського харчування. Окремі з них, користуючись ситуацією, дозволили відвідувачам палити в приміщенні, окрім того, за минулий рік у Черкасах відкрились 3 кальян-бари «1001 ніч», а бар «Хабібі» дозволив відвідувачам курити кальян в приміщенні (згідно з Законом «Про вживання кальяну» дозволене лише на літніх терасах).

Оштрафуй сусіда
Проте реальна робота у напрямку боротьби з курінням активно ведеться. Нині міліція штрафує людей, що курять на зупинках. І кількість штрафів за рік, за словами Сергія Гончара, обчислюється сотнями. Окрім того, у дільничних інспекторів з’явилась «нова послуга» – оштрафуй сусіда. Якщо ваш сусід «смалить» у під’їзді і не реагує на зауваження – сміливо викликайте дільничного.
– Це пряме порушення закону і дільничний, зафіксувавши факт, складає протокол про адмінпорушення та штрафує людину на 170 гривень. Якщо ж є повторний факт (а такі уже є за поточний рік), то сума зростає вдвічі, – зауважив Сергій Гончар.

Сільська самокрутка – путівка в потойбіччя
У селах проблеми куріння в громадських місцях практично не існує. Існує інша проблема – паління в ліжку, яке дуже часто призводить до фатальних наслідків.
– Торік у Черкаській області сталося 1 206 пожеж, причиною 206 з них виявилась необережність під час паління. 627 пожеж із загальної кількості виникли у сільській місцевості. За три місяці поточного року виникло уже 353 пожежі (проти 291 в минулому році), які забрали життя 21 однієї людини (проти 23 минулоріч). Від початку року у сільській місцевості виникло уже 161 пожежа, 22 з них – з причини необережності під час куріння, – коментує начальник сектору контролю застосування санкцій та аналітичної роботи відділу державного нагляду та контролю Управління ДСНС у Черкаській області Андрій Киба.

Димова завіса, або Нелегкі будні пасивного курця

Схема «випив-закурив-заснув-згорів», на жаль, щороку забирає десятки життів. Підступність сигарети ще й в тому, що іскра, що потрапила на ліжко, може дуже довго тліти, не спричиняючи серйозної пожежі. Курець уві сні задихається продуктами горіння, а якщо він, до того ж, живе самотньо, то виявити бездиханне тіло сусіди можуть і наступного дня, і навіть через кілька діб, коли врятувати людину вже неможливо.
– Треба завжди пам’ятати про те, що курець становить небезпеку не лише для себе, а й для оточуючих, – коментує завідувач фельдшерського пункту села Хмільне Канівського району Ірина Луценко, – адже щороку куріння забирає життя майже 100 тисяч українців. 10% з них – це пасивні курці.
Загалом ж у світі, за даними Світової Організації охорони здоров`я, щороку від звички палити помирають п`ять мільйонів людей. Внаслідок пасивного куріння щороку гинуть 600 тисяч чоловік. Серед них третю частину становлять діти.

Як продають смерть
2009 року вісім мільйонів доларів за загублене курінням життя відсудила у компанії «Філіп Моріс» американка Елейн Гес.
Її чоловік помер від раку легенів. Йому було 55 років, і сорок із них чоловік провів із цигарками. На думку пані Гес, її лікарів та адвокатів, саме куріння і спричинило смерть.
Проте до летальних наслідків може призвести і цілком невинне «вдихання диму», як стверджує лікар-наколог Черкаського обласного наркологічного диспансеру Геннадій Мельник, запалена сигарета за своє «коротке життя» стає джерелом бічного диму, який більше 4000 шкідливих хімічних речовин діє не лише на курця, а й на оточуючих.

– Пасивні курці змушені вдихати вторинний дим, тобто дим від палаючої сигарети (побічний дим), в поєднанні з димом, який видихає курець (основний дим). При цьому побічний дим є основним складовим вторинного диму і є більш токсичним, ніж основний. Велика частина отруйних речовин від тютюнового диму потрапляє в повітря при паузах у палінні, які завжди більше самого моменту затяжки. Якщо говорити про короткостроковий вплив тютюнового диму на організм, то нікотин з нього швидко виводиться і знешкоджується. Але тривалий вплив вторинного диму здатний викликати головний біль, кашель, біль у горлі, подразнення очей, слабкість і запаморочення. Якщо пасивний курець хворий на астму, то її симптоми ще більше посилюються.

Підтверджує цю думку і головний лікар Черкаського комунального закладу «Черкаський обласний наркологічний диспансер» Анатолій Борозенець:

– По-суті неважливо, де ви вдихаєте сигаретний дим, тому пасивних курців цілком можна прирівняти до активних. Зрозумійте, що люди помирають від тих хвороб, які спричиняє куріння – це і інфаркт, і інсульт, і обліцируючий ендартеріїт – хвороба, під час виникнення якої починається запалення та потовщення стінок судин, утворюються бляшки і нога у живої людини просто починає відмирати. До таких наслідків, теж, до речі, призводить куріння. Тому я, як лікар, лише підтримую заборону куріння в громадських місцях, адже вона зменшує ризик виникнення перерахованих хвороб, а отже – зменшує кількість хворих.

І ніяке відкрите вікно, кондиціонер або провітрювання не позбавить від тютюнового диму. Дим від однієї сигарети може зберігатися в приміщенні протягом 2,5 години. Тютюновий дим осідає на килими, меблі, одяг, стіни, а потім вдихається людьми, що знаходяться в приміщенні. Завдяки ініціативі черкащан громадські місця уже стали майже вільними від тютюнового диму. Аби лиш мораторій на перевірки не зіпсував статистику.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x