Музеї навчальних закладів Черкас чекають на віртуальних відвідувачів

Музеї навчальних закладів Черкас чекають на віртуальних відвідувачів

В контексті національно-патріотичного виховання Департаментом освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради спільно з міським методичним кабінетом установ освіти втілено проект «Подорожуймо Черкасами!».

Копітка робота протягом навчального року освітян та учнів дозволила створити «Віртуальну подорож музеями навчальних закладів». Музей при навчальному закладі – один із найважливіших засобів, завдяки якому удосконалюється весь процес комплексного навчання і виховання учнів, розвивається інтерес до історії, звичаїв, традицій, розширюється кругозір. Музейна робота спрямована на розвиток пошукової діяльності, творчості, активності учнів, що реалізується через збирання, вивчення, обробку та збереження інформації. У процесі пошукової діяльності діти реалізують свої можливості та бажання. З розвитком технологій удосконалюються і форми передачі інформації, що і підкреслює даний проект. Адже завдяки йому відвідати шкільний музей тепер можна за будь-яких обставин, єдина умова – наявність комп’ютера.
Про це «Нова Доба» дізналася в департаменті освіти Черкаської міської ради.

Перший розділ сайту – «Шляхами бойової слави» – представлений 10 музеями загальноосвітніх шкіл. Цікаво, що тут представлені музеї, які мають вже свою давню історію, так і з меншим досвідом роботи. До перших належить «Музейна кімната Молоткова Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3», яка сторена ще далекого 1964 року, але постійно оновлюються. Нещодавно експозиція поповнилася матеріалами про загиблого випускника в зоні АТО, кіборга Подолянчича Євгена.

Другий розділ – «Етнографія і народознавство» – представлений 5 музеями. «Кабінет народознавства Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №26» та «Музей етнографії Черкаського НВК загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів – ліцей спортивного профілю №34» започатковані 2014 року, але як і належить мають досить експонатів, щоб здивувати відвідувачів.

Третій розділ – «Видатні люди» – представлений 4 музеями.

Життя і діяльність відомих людей Черкащини – ще одна сторінка музеїв шкіл міста. Експонатами таких музеїв є предмети домашнього вжитку, відтворення обстановки місця проживання, документи, книжки з особистої бібліотеки, фотографії, рукописи.

Повага до традицій свого народу, любов до малої Батьківщини, багатств рідного краю є джерелом духовності, моральності і культури суспільства, формування національної самосвідомості народу. Таку роль сьогодні для сучасного школяра виконують шкільні краєзнавчі музеї, які ведуть роботу по різних напрямках. Свої експозиції демонструють 8 шкільних музеїв в розділі «Краєзнавство.

Збирання, вивчення, систематизація і пропаганда місцевих пам’яток історії, природних та мистецьких колекцій допомагають учням ставати гармонійно і всебічно розвиненою особистістю. У створенні музею велику роль грає творчий фактор, неординарний підхід, який можна побачити у багатьох шкільних музеях міста Черкас. Слід зауважити, що деякі з них створені до 100-річного ювілею шкіл.

Не можливо охопити весь зібраний доробок в короткому описі, та гадаю й не треба. Найкраще буде запросити всіх зацікавлених і допитливих самостійно пройтися віртуальними експозиціями, відчути дух епохи, заповнити прогалини з історії та краєзнавства. Тож «Подорожуймо Черкасами!»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x