«Доведи, що гаманець твій!», – студентки перевіряли черкащан на чесність методом «загубленого гаманця»

«Доведи, що гаманець твій!», – студентки перевіряли черкащан на чесність методом «загубленого гаманця»

Із десяти пересічних черкасців – четверо злодіїв. Такі результати есперименту проведено студентками на центральних вулицях міста. Дві дівчини гуляють у центрі та ненароком гублять гаманець, а дві їхні «напарниці» – спостерігають за реакцією людей, маскуючись неподалік.
На вулиці спекотно. Усі кудись поспішають, утворюючи безперервний конвеєр. Ненароком забутий гаманець на парапеті біля «MacDonals», помічають двоє хлопців. Їхня знайома дівчина, що лише підійшла, каже: «Навіщо вам він потрібен, ходімо звідси». Молоді люди повідомляють дівчат про свою знахідку.
Згодом загублений гаманець опиняється на літній терасі фаст-фуду, де ввічливий російськомовний дідусь нагадує дівчатам про забуту річ.
Гаманець повертає, чи вказує на розгубленість студенток, чимало людей. Ми з полегшенням робимо висновок, що люди у нашому місті, все ж таки порядні. Засмучує лише кілька прикрих випадків.

Промоутер-порадниця
Звертаємо увагу «сумнівну» дівчину, що роздає рекламні флаєри. Вирішуємо перевірити її на чесність. Помітивши забуту річ, промоутер обережно підходить до гаманця, кладе листівки на нього, озирається на дівчат, що забули, цю річ і біжить у магазин. За хвилину вона виходить уже без гаманця та продовжує свою роботу.
Проте студентки-спостерігачки встигають зафіксувати дійство на фотоаппарат та повідомляють подругам, що гаманець поцупив промоутер.
Тетяна «включає» актрису, починає плакати й говорити, що це у гаманці – гроші та документи. У відповідь злодійка починає давати поради та розповідати про кризові моменти зі свого життя! Гаманець віддавати вона не поспішає. Заручившись підтримкою викладача, та її посвідченням представника ЗМІ, студенти вирушають за своїм. Після прочуханки від журналіста злодійка повертає гаманця.

Сімейне угруповання
Інколи крадуть доволі професійно та ще й «сімейними підрядами». Двоє людей, що нагадують маму та сина, стали жертвами експерименту. Студентки лишають біля них цінну річ і покидають «поле бою».
Далі зі слів Тетяни, яка спостерігає з Оленою неподалік: «Це якесь кримінальне угрупування! Мати каже сину: «Ти бери його швиденько, а я ззаду тебе прикрию». Хлопець кидає гаманець у пакет і швидко тікає. А мати обережно ступає позаду нього, озираючись довкола. І тут я як закричу їм: «Ей, куууудиии» і починаю бігти за ними. Злякавшись, вони віддали відразу гаманець, стверджуючи, що увесь час чекали власника».

Підстаркувата злодійка, або Молодь у нас погана
Півторагодинний експеримент можна було б вважати завершеним, якщо б не останні 5 хвилин, коли, за іронією долі, студентка випадково упустила гаманця. Повернулась, щоб підняти – і не побачила! Натомість, від місця події поспішала жіночка похилого віку, а злощасний гаманець визирав з її сумки! Дівчата наздогнали бабцю і почали просити повернути чуже.
– Який гаманець? – подивована жінка
– Той, що Ви щойно підняли з асфальту.
– Це ти просто побачила, що я його підняла, і вирішила собі загребти. Що в ньому?
– Що Ви таке говорите? Ви ж бачили, що він випав із моїх рук! Там лише чеки з магазинів.
– На скільки чеки?
– Чеки та й чеки, поверніть!
І тут втручається Наталка, яка пояснює що там є лише одна гривня й чеки з магазинів, на що жінка відповідає: «Ну якщо там одна гривня, то я і дивитися не буду». Гаманець повертається до своєї власниці.
З цього експерименту нехай кожен зробить відповідний висновок, особливо ті, хто брав в ньому активну участь.

Тетяна Шевченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x